BATA STOJKOVIĆ PREMINUO JE NA DANAŠNJI DAN PRE 19 GODINA: Zvezdara teatar čuva uspomenu na velikog glumca - pred smrt imao samo ovu želju

Novosti onlajn

16. 03. 2021. u 11:28

NA današnji dan pre 19 godina napustio nas je veliki glumac Danilo Bata Stojković.

БАТА СТОЈКОВИЋ ПРЕМИНУО ЈЕ НА ДАНАШЊИ ДАН ПРЕ 19 ГОДИНА: Звездара театар чува успомену на великог глумца - пред смрт имао само ову жељу

Foto: Printscreen/Jutjub

Bata je preminuo u 68. godini posle teške bolesti.

Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca.

Stojković je odrastao u beogradskom naselju Čubura i važio je za jednog od poslednjih gradskih boema.

Supruga Bate Stojkovića, Olga Stojković, preminula je prošle godine, a u jednom od svojih intervjua, otkrila je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu.

Iako oni nisu imali dece, Bata je vodio računa o ćerki jednog njihovog prijatelja i ophodio se prema njoj kao roditelj. Voleo je omladinu, a na protestima protiv Miloševićevog režima, zabeležen je Batin govor pred studenima. Iznad mase, priznao je da se prvi put osećao kao da je u publici, a ne na sceni.

- Deco, ja sam danas došao da se poklonim vama...

Bata je pred smrt imao samo jednu želju, koju je zatražio od supruge Olge.

- Rekao mi je: "Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo", Mislio je na Aleju zaslužnih građana. To je bila njegova odluka. valjda nije želeo da ima ništa sa vlastima - rekla je Olga Stojković.

Uspomenu na velikog glumca i danas čuva Zvezdara teatar. U holu pozorišta nalaze se Batine fotografije, a Velika scena nosi ime Scena Danilo Bata Stojković od 2011. godine.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!