UMETNOST JE STVARALA OD SVEGA ŠTO JE DOTAKLA: Retrospektivna izložba slikarke Mire Brtke (1930 - 2014) u Muzeju grada Beograda

Miljana Kralj

16. 03. 2021. u 13:33

U PROSTORU Muzeja grada Beograda, u Resavskoj 40b, oko tri stotine eksponata, zaokružiće priču o svestranoj umetnici Miri Brtki (1930-2014), sa osvrtom na njeno likovno stvaralaštvo, ali i na kreativnost koju je ispoljila kao filmska režiserka, kostimografkinja, aktivistkinja.

УМЕТНОСТ ЈЕ СТВАРАЛА ОД СВЕГА ШТО ЈЕ ДОТАКЛА: Ретроспективна изложба сликарке Мире Бртке (1930 - 2014) у Музеју града Београда

Foto Privatna arhiva

Retrospektivnu postavku nazvanu "Refleksije", posvećenu autorki koja je bila jedan od nosilaca novih tendencija u srpskoj savremenoj umetnosti druge polovine prošlog veka, organizuje fondacija sa njenim imenom i Muzej grada Beograda, a biće otvorena od 17. marta do 21. aprila.

Na jednom mestu biće tako sakupljeni odabrani radovi nastali tokom pedesetogodišnje karijere, od 1964, kada je imala prvu samostalnu izložbu u Rimu, do retrospektive "Nestabilne ravnoteže", priređene u MSUV, 2012. godine. Izložba će prikazati neka od njenih najreprezentativnijih dela, poput serije slika u duhu postenformela, ali i ostvarenja u kojima se bavila istraživanjem svetlosti i boje, sarađujući sa grupom Illumination, pod mentorstvom japanskog umetnika Nobuja Abea. Deo postavke je i ciklus "Belih slika", za koje su karakterestične geometrijske forme, kao i dela iz serije "Lineari" i "Čisto slikarstvo".

Senza Titolo, Foto Privatna arhiva

Na autentičan način, ova umetnica koristila je različite materijale - papir i tekstil, stvarala kolaže, asamblaže, objekte. Bavila se i skulpturom, a izložba obuhvata njene vajarske radove, od onih malog formata, do monumentalnih. Reč je o ciklusima, "Akumulacije", "Crvena skulptura", "Linearna skulptura", "Metamehanike", "Spolja-iznutra".

Unikatne "Mirine haljine"

PORED slikarstva, kolaža i skulpture, pozorišne i filmske režije, scenografije, kostimografije, animiranog filma, uspešno se bavila i modom (unikatne "Mirine haljine") i vezom. U ciklusu "Radovi s vezom" sarađivala je sa svojim sunarodnjakinjama, tkaljama - Slovakinjama. Osnovala je i umetničku asocijaciju "Biro bunker" u Staroj Pazovi.

Rođena u slovačkoj porodici u Novim Banovcima, gimnaziju, a potom i studije režije na Akademiji za pozorište i film završila je u Beogradu 1953. da bi u Rimu diplomirala na Akademiji lepih umetnosti, deceniju kasnije. Njeni slikarski počeci, sredinom šezdesetih godina 20. veka, odvijaju se u atmosferi italijanske umetnosti perioda "posle enformela", a od 1966. prelazi na kolorističku apstrakciju u slikama, kolažima i temperama na kartonu.

Foto Privatna arhiva

Prve samostalne izložbe u Jugoslaviji imala je u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu i Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1971. godine, iako je veze sa beogradskom umetničkom scenom uspostavlja učešćem na Trijenalu 1967. i Oktobarskom salonu 1968. godine.

Bila je predana stvaralaštvu do poslednjeg daha, uprkos velikoj, ličnoj životnoj tragediji, koja ju je zadesila sredinom devedesetih: snimajući prve kadrove filma "Suton nad Beogradom", njen suprug režiser Dragan Kresoja, i sin, kamerman, Miloš Stefan Kresoja, poginuli su u helikopterskoj nesreći, na ušću Save u Dunav.

Foto Privatna arhiva

Radovi ove umetnice nalaze se u javnim zbirkama, poput Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Sarajeva, galerijama i muzejima u Trentu, Rimu, Istanbulu, kao i u privatnim kolekcijama. Skulpture Mire Brtke postavljene su u javnim prostorima u Vršcu, Kikindi, Apatinu, Staroj Pazovi, a o njoj je snimljeno više filmova i televizijskih emisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)