MAJSTORSKE BASNE U STIHU NA TRI JEZIKA: Novi naslovi kultnih autora za najmlađe u izdanju "Kreativnog centra"

Marina Mirković

16. 03. 2021. u 14:16

NOVE slikovnice za predškolce probranih, popularnih autora, objavio je "Kreativni centar", koji redovno raduje kako mališane tako i njihove roditelje i čitače - knjigama najčitanijih stranih autora, ali i domaćih klasika.

МАЈСТОРСКЕ БАСНЕ У СТИХУ НА ТРИ ЈЕЗИКА: Нови наслови култних аутора за најмлађе у издању Креативног центра

Foto Promo

U ovu potonju kategoriju, među nesporne klasike spada Branko Ćopić, čiju je poemu "Vašar u Strmoglavcu" u novoj slikovnici ilustracijama upotpunio Mladen Anđelković.

Među omiljenim knjigama čitalaca "Kreativnog centra" godinama se nalazi legendarna "Ježeva kućica" sa ilustracijama Dušana Pavlića, a nova poema u istoj ediciji "Pustolovine za predškolce" puna je podjednako uzbudljivih događaja i likova, mahom životinja koje u Ćopićevim poetskim basnama postaju nezaboravni junaci. U Strmoglavcu se održava nesvakidašnji vašar i svi žure da što pre stignu. Ali na ovom vašaru sve je čudno i naopako: kozica Belka prodaje starog vuka, magarac Njako Njakić kupcima nudi lava, kamila drži časove plesa, stari miš prodaje mačka, žabac prodaje rodu, a glavica kupusa prodaje - zečeve...

Foto Promo

Čak dve nove slikovnice upotpunile su i širom sveta rado čitani serijal o neodoljivoj kravi, koja se ne miri sa svim onim što bi moglo da sputava jednu kravu: "Mama Mu pravi prolećno spremanje" i "Mama Mu se spušta niz tobogan" treći su i četvrti nastavak koji su prevedeni na srpski. O avanturama Mame Mu i njenog prijatelja gavrana Gavre piše švedska spisateljica Juja Vislander sa suprugom Tumasom Vislanderom (autori su i popularnih švedskih dečjih pesama), crta ih čuveni švedski ilustrator Sven Nurdkvist, koji je čitaocima u Srbiji poznat kao autor ultrapopularnog serijala knjiga o čiči Petsonu i mačku Findusu, a slikovnice je sa švedskog prevela Svetlana Tot.

"Zeka pesnik" još jedno je novo izdanje "Kreativnog centra" iz pera bestseler autora - tekst za slikovnicu, koju je ilustrovala Lidija Monks, napisala je Džulija Donaldson, najpopularnija britanska spisateljica za decu i živi klasik, autorka čuvenih slikovnica o Grozonu.

Foto Promo

To je nesvakidašnja, topla priča u stihovima o neshvaćenom zecu koji više od svega voli da izmišlja zabavne rime i na pisanje pesama inspiriše ga sve što vidi, ali ostali zečevi ne cene njegov talenat i ljute se na njega. Tužan i usamljen, Zeka Pesnik odlučuje da jedne zvezdane noći napusti svoju logu i sasvim sam krene na put. Dok je kopao tunel, sreo je glistu, krticu i stonogu i svakoj od njih pažljivo odrecitovao svoje stihove, ali nijedna životinja to nije umela da ceni. Baš kada je pomislio da nikada neće naći srodnu dušu, naš junak je upoznao nekoga ko deli njegovo oduševljenje poezijom! Zbog briljantne rime i duhovitih situacija slikovnicu je zadovoljstvo čitati naglas.

Foto Promo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)