KAPOR DOBIJA LEGAT: Objekat u Karađorđevom parku čuvaće uspomenu na velikog pisca i slikara

S. V. - M. S. - M. N. M.

13. 03. 2021. u 08:33

U SKLOPU rebalansa budžeta, iz beogradske kase opredeljeno je 70 miliona dinara za legat pisca i slikara Mome Kapora, koji će kako je ranije bilo najavljeno, biti u Karađorđevom parku na Vračaru.

КАПОР ДОБИЈА ЛЕГАТ: Објекат у Карађорђевом парку чуваће успомену на великог писца и сликара

Foto A. Stevanović

Neuslovni stari objekat JKP "Zelenilo Beograd" trenutno nema namenu, a biće uređen za potrebe legata, kojom će upravljati udovica pokojnog pisca Ljiljana. U njemu će se naći sva Kaporova zaostavština. Kako su "Novosti" pisale, u legat će biti premešten kompletan ambijent u kome je Kapor živeo i radio - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta. Ova postavka bila bi stalno dostupna javnosti.

- Ovo je divna vest, koju već dugo sa nestrpljenjem iščekujemo i dočekujemo sa ogromnim uzbuđenjem i oduševljenjem - rekla je, za "Novosti", Momina udovica Ljilja Kapor povodom vesti da je iz Grada najzad obznanjeno da će Momin legat biti otvoren u Karađorđevom parku.

Foto Z. Jovanović

- Dugo već o tome razgovaramo, da se na tom mestu formira legat, kome ću ja ostaviti deo slika, materijale iz ateljea i mnogo toga iz Momine ostavštine. Dole će biti otvorena i lepa galerija i to je, čini mi se, prvi muzej tog tipa, poput "Cvijete Zuzorić" recimo, koji Grad formira posle mnogo vremena. Veoma sam zahvalna upravi grada i Goranu Vesiću koji je predložio da ovaj muzej bude na tom mestu, a idejni projekat koji ću pokloniti Gradu je završen.

TENDER ZA MUZEJ

Tender za zgradu Muzeja grada Beograda na uglu Resavske i Nemanjine biće raspisan u maju, a gradnja će trajati dve i po godine. Grad će izdvojiti 700 miliona dinara, dok se za ostatak novac pregovara sa Evropskom unijom.

Sa sednice Skupštine grada saopšeno je i da glumac Nebojša Glogovac još uvek neće dobiti svoju ulicu u Beogradu. Predlog Odluke da se deo Ulice Strahinjića bana, od Francuske do Skadarske na Dorćolu nazove po preminulom umetniku, juče je skinut sa dnevnog reda sednice Skupštine grada Beograda uz kratko obrazloženje "da treba dodatno da se razmotri". Osim toga, na zasedanju je Grad Beograd pod svoje orkilje stavio i pozorište KPGT, koje postalo ustanova kulture.

Dan pred sednicu, na adresu Skupštine grada stigla je peticija stanara Strahinjića bana iz šest ulaza, koji se protive promeni naziva njihove ulice. Kako su obrazložili potpisnici zahteva, protiv lika, dela i zasluga Neboše Glogovca nemaju ništa, ali smatraju da je pogodnije da ime pokojnog glumca nosi deo od Dušanove do Venizelosove, gde je u jednom od kafića svakodnevno boravio. Da li je "pritisak" stanara razlog za skidanje ove tačke dnevnog reda ili je nešto drugo posredi, juče nije obrazloženo.

Foto: Z. Jovanović/Printskrin

Takođe, nije rečeno ni kada će se ova odluka ponovo razmatrati.

- Povlači se osma tačka dnevnog reda, odluka o imenovanju naziva ulica na opštini Stari grad (sokak Nebojše Glogovca). Biće dodatno razmotrena - rečeno je na početku zasedanja.

Poput Teatra "Vuk", i KPGT, pod rukovodstvom reditelja Ljubiše Ristića, koji je imenovan za direktora ove ustanove kulture, imaće svega dvoje zaposlenih, dok će glumci biti angažovani po projektima koje će podržavati Grad. Kako je obrazloženo pred odbornicima, važno je da Beograd ima jedno alternativno pozorište u kome će igrati mladi i neafirmisani glumci.

Ljiljana Kapor, Foto: N. Skenderija

Na ovoj sednici odlučeno je i da selektor Belefa bude glumac Tihomir Stanić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri