"MADAM BATERFLAJ" PRVI PUT BALETSKA PREDSTAVA: Koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta i austrijske baletske kuće "Evropa balet"

J.S.

09. 03. 2021. u 12:31

U KOPRODUKCIJI Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i austrijske baletske kuće „Evropa balet“ iz Sankt Peltena (Europaballett, St. Pölten) priprema se opera „Madam Baterflaj“,koja će, prvi put u svetu, biti izvedena kao baletska predstava.

МАДАМ БАТЕРФЛАЈ ПРВИ ПУТ БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА: Копродукција Српског народног позоришта и аустријске балетске куће Европа балет

Foto: SNP

Koreografija i režija je povereni su Peteru Brojeru (Nemačka), koji je ujedno autor libreta, scenografije i izbora muzike. Kostimografkinja je Jumiko Takešima (Japan/Nemačka),dizajn video projekcije je poveren Markusu Gesleru (Austrija),slike u projekcijama radiće Sebastijan Seremet (Švedska),asistent koreografa je Dominik Vajda (Austrija). Dizajn svetla i zvuka će raditi Peter Brojer u saradnji sa tehničkim timom SNP-a.

Planirano je da balet bude praizveden u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni „Jovan Đorđević“ 14. maja 2021, a u Sankt Peltenu, u petak,11. juna 2021.

Foto: SNP

Učestvuju solisti i ansambl Baleta SNP-a i solisti „Evropa baleta“.

Iako je Madam Baterflaj poznata kao opersko delo Đakoma Pučinija koje ne prestaje da očarava ljubitelje opere, kao balet – žanrovski je novo delo i nastaje u zajedničkoj saradnji pet država: Austrije, Nemačke, Japana, Švedske i Srbije.

U osnovi će biti ne samo Pučinijeva muzika, nego će izbor muzike činiti i originalna japanska muzika. Veoma privlačna po čuvenoj i potresnoj priči o tragičnoj ljubavi mlade Japanke Ćo-Ćo-san i poručnika američke mornarice Pinkertona, Madam Baterflaj će se raditi u SNP-u kao celovečernji balet u dva čina, kao delo moderne estetike i neoklasike koje će i prostorno i kulturološki povezati autorski tim i baletske igrače, jer se ovakvom produkcijom očekuje i repertoarski iskorak za Balet SNP-a - gostovanja van matične scene.

Foto: SNP

Srpsko narodno pozorište i austrijska kuća „Evropa balet“ svoju saradnju počeli su novembru 2019. godine kada je „Evropa balet“ gostovao u SNP-u sa predstavom „Volfgang Amadeus“, rađenoj u koreografiji režiji Renata Canele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili