POSTAVKA "NOVA SEGREGACIJA" JANE STOJAKOVIĆ: Šta nam donosi vrli novi svet

M.A.K.

17. 02. 2021. u 21:06

U GALERIJI ULUS-a, u Knez Mihailovoj predstavljena su dela Jane Stojaković. Njena samostalna izložba nosi ime "Nova segregcija".

ПОСТАВКА НОВА СЕГРЕГАЦИЈА ЈАНЕ СТОЈАКОВИЋ: Шта нам доноси врли нови свет

ULUS

Prema rečima Milice Stojaković, čiji tekst se nalazi u pratećem katalogu, autorka pokreće dva velika pitanja: prvo, pitanje društveno-etičkih posledica novih dostignuća u tehnologiji i nauci, i drugo, pitanje novih klasa:

- Kod Jane Stojaković, to su ljudi-veprovi, ljudi-pacovi iljudi-bubašvabe. Hiperrealizam, u nadrealnom kontekstu dobija dodatnu zastrašujuću dimenziju, u ovom projektu potpuno funkcionalnu, u cilju opomene, alarma ili prosto, intenzivnog afektivnog doživljaja, koji, kroz vizuelni narativ uzdrmava i osvešćuje...

U fokusu projekta "Nova segregacija" je tema posthumanizma, a različiti radovi preispituju granice ljudskosti. Rođena 1981. u Beogradu gde živi i radi, Jana Stojakovićje trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnica je uglednih nagrada, a izlagala je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji iinostranstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)