SRPSKI NAUČNICI UŠLI U ISTORIJU: Objavljena knjiga o havariji u “Vinči” 1958. iz pera fizičara

A. V. V.

14. 02. 2021. u 06:34

DA ŽIVOT u trenutku može da se promeni, pokazala je čuvena nuklearna havarija koja se dogodila davne 1958. godine u Institutu za nuklearne nauke "Vinča".

СРПСКИ НАУЧНИЦИ УШЛИ У ИСТОРИЈУ: Објављена књига о хаварији у “Винчи” 1958. из пера физичара

Radojko Maksić

Šestoro srpskih naučnika koji su u tom trenutku radili u Institutu bilo je izloženo ogromnoj količini radioaktivnog zračenja, zbog čega su odmah sutradan morali da odu u Francusku na lečenje.

Nisu ni sanjali da će u pariskoj klinici ući u istoriju, jer će njima prvi put biti urađena ljudska transplantacija koštane srži. Svoje doživljaje iz francuske bolnice opisao je jedan od njih i jedini živi svedok akcidenta Radojko Maksić (1933), u knjizi "Dnevnik iz bolnice Kiri", koju je nedavno objavio "Kreativni centar".

- Pobude da se posle toliko vremena objavi ovaj dnevnik su višestruke, a pre svih, da na jednom mestu ostane zabeleženo kako su učesnici događaja lično doživeli sve od trenutka udesa pa do kraja lečenja u bolnici "Kiri", koja je tada bila najbolja institucija za negu ozračenih osoba - navodi Katarina Trajković Kovčin u predgovoru knjige.

Ozračeni naučnici su se na neizvesno putovanje u Grad svetlosti uputili jer im je jedina šansa da prežive bila u klinici "Kiri". Prvi pacijent na svetu kome je uspešno presađena koštana srž bio je upravo autor knjige Radojko Maksić, zbog čega će zauvek ostati upamćen u istoriji svetske medicine.

SPOMEN-PLOČA

U OKTOBRU 2018. godine u Institutu za nuklearne nauke "Vinča" postavljena je spomen-ploča u znak zahvalnosti i sećanja na francuske građane koji su donirali svoju koštanu srž petorici srpskih istraživača, kao i doktoru Žoržu Mateu i timu bolnice koji su prvi put izveli ovu operaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama