KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (11): Dobra dela u svim žanrovima

V. N.

14. 02. 2021. u 10:19

U ovogodišnjoj produkcijij zapaženi su dijalozi sa jezičkim književnim nasleđem

КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (11): Добра дела у свим жанровима

Foto V.N.

BOJANA STOJANOVIĆ PANTOVIĆ (Beograd)

1."OSTACI SVETA", Igor Marojević ("Dereta")

2."KNjIGA NESTAJANjA", Ana Ristović ("Arhipelag")

3."DAVID PROTIV OTUŽNOG ZLODUHA", Predrag Marković ("Solaris")

4."MUTNI NAGOVEŠTAJ KIŠE", Jelena Lengold ("Arhipelag")

5."KRITIČKI OPISI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")

Bojana Stojanović Pantović

PROTEKLA, po mnogo čemu za kulturu nepovoljna godina na kraju je obeležena velikim brojem veoma dobrih naslova u svim žanrovima, posebno kada je reč o poeziji, ali i o romanima. Najpre roman I. Marojevića koji objektivnim, gotovo dokumentarističkim stilom postiže izuzetan narativni i jezički perspektivizam glavnih junaka i njihove tranzicije pripovedanja o istorijskim, ljudskim i ideološkim događanjima zla u prošlom veku. Knjiga A. Ristović je jedna od najoriginalnije koncipiranih proznih tvorevina u savremenoj srpskoj književnosti. Oscilujući između prozaide, kratke priče, zapisa i eseja, ovaj specifični pojmovnik odbačenih stvari računa i sa evokativno-lirskim čitalačkim doživljajem. Majstor postmodernističkog pripovedanja P. Marković vraća se na našu scenu sa izuzetno provokativnim romanom koji barata odnosom između dokumenta i fikcije na primeru junaka Davida Albaharija, dok J. Lengold naročito u dugim narativnim pesmama svoje nove pesničke zbirke tematizuje apokaliptičku svakodnevicu iz rodno dvostruke perspektive. Konačno, ogledi M. Nedića o srpskoj prozi, na tragu autorovih prethodnih srodnih knjiga utiru put jednoj novoj, uzbudljivoj istoriji pripovedanja u srpskoj književnosti.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

DOBRIVOJE STANOJEVIĆ (Smederevo)

1."KRITIČKI OPISI, OGLEDI O SRPSKOJ PROZI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")

2."OSTACI SVETA", Igor Marojević ("Dereta")

3."DAVID PROTIV OTUŽNOG ZLODUHA", Predrag Marković ("Solaris")

4."BEZGLAVO, PRIČE O ZAGLAVLjENIM LjUDIMA", Dejan Simonović ("Oksimoron")

5. "ZAPAD-ISTOK",Namir Radojković ("Alma")

Dobrivoje Stanojević

M. Nedić dosledno nastavlja da se bavi tumačenjem srpske proze. Nova gledišta na dela D. Vasića, I. Andrića, M. Crnjanskog, M. Kašanina, B. Petrovića, M. Bulatovića, M. Pavića i drugih pisaca omogućavaju pouzdanije snalaženje savremenog čitaoca u vrtlogu novih poetika. I. Marojević ovim romanom tematski pokriva poslednje dve decenije i tehnikom skaza ukazuje na učestalost patnje u savremenosti koja čeka junake ako se na vreme ne pripreme za velika zla. Glavni junaci romana P. Markovića, izmišljeno stvarni likovi ili stvarno izmišljene ličnosti David Albahari i P. Marković, smešteni su u groteskno-ironijski kontekst i prepušteni neobuzdanoj mašti i duhovitosti pripovedača. Melanholična samoironična bajkovitost. U knjizi priča D. Simonovića nastavlja se pripovedanje o "bezglavima" i "niščima". Veoma duhovito, gorko-ironijski i groteskno oblikovana, sa kontrastiranom ružičastom i makabričnom atmosferom, Simonovićeva knjiga obiluje antologijskim detaljima skrivenih filosofema o melanholiji. Prvenac N. Radojkovića ukazuje na talentovanog pisca trilera. Ovaj žanr je omogućio autoru da povede svojevrsni interkulturni polilog između Istoka i Zapada, Severa i Juga.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

MILE TASIĆ (Subotica)

1. "JA TO TAMO PEVAM", Dušan Kovačević ("Laguna")

2. "ŽETELICA I ŠUMANOVIĆ", Dragan Lakićević ("Partenon")

3. "OSTACI SVETA", Igor Marojević ("Dereta")

4. "NE MOGU SVI DA UMRU LETI", Milan Todorov ("Arhipelag")

5. "IZMEĐU DIDASKALIJA", Đorđe D. Sibinović ("Dosije")

Mile Tasić

KNjIGA D. Kovačevića je svojevrsna autobiografija autora, ali i biografija-autobiografija svih nas koji smo decenijama živeli i stasavali uz njegove pesme u pozorištu, filmu, televiziji. Originalna na poetskom polju, zbirka D. Lakićevića nas u pet celina vodi kroz, nikada od autora nenapušteno, tragalaštvo reči ne samo u njihovom značenju već i u njihovom bitku. Očigledno oslonjen na tradiciju kroz naše pesničke velikane i naravno narodnu poeziju, Lakićević osvaja i novi pesnički postupak. I. Marojević nas već samim naslovom romana smešta u prostor izgubljenosti i zalutalosti. Njegovo sopstveno traganje kroz junake romana je i naše, kroz koje nas autor vrednom naracijom vodi suočavajući nas sa moralnim porazima vrednim toliko koliko nam je snage da prođemo kroz katarzu. Priča o svakodnevici u romanu M. Todorova ispričana je vrlo uverljivo, a priča o ljubavi prema istoj ženi ovog puta je data na originalan i sasvim nov način. Krimi delovi pojačavaju tonalitet romana, a čitaoca drže sve vreme napetim. Razotkrivajući sebe bez ustručavanja i u ovoj knjizi Đ. D. Sibinović nam je ponudio svoju autobiografiju kroz 32 razgovora uz dokumentarne fotografije. Autor svakako ne pripada onom korpusu stvaralaca koji svesno, a besmisleno "kite" svoju biografiju.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

NEMANjA VELjOVIĆ SUBROSA (Beograd)

1. "HOĆEMO JOŠ MALIH PRIČA,JOŠ,JOŠ I JOŠ", David Albahari (KOV)

2."MUZEJ NE RADI", Laura Barna ("Ars Libri")

3. "OSTACI SVETA", Igor Marojević ("Dereta")

4. "DAVID PROTIV OTUŽNOG ZLODUHA", Predrag Marković ("Solaris")

5. "PURPURNA DEKADA", Vladimir Kopicl ("Dereta")

Nemanja Veljović Subrosa

VRLO rado bih pričao i pisao o romanima iz prošlogodišnje književne produkcije, s onom finom voljom koja je oduvek postojala u našoj književnosti, no, prilike ovog lepog poziva ograničavaju kraće esejističko saopštenje transmodernističkim oblicima kazivanja. Dakle, skroz kratko (o romanima): "Prekrasne ruševine", "Pelerina" i "Konačni izveštaji o ravnoteži". Ako je nešto plemenito moglo da zadesi srpsku književnost onda su to tekstovi Sava Stijepovića, Radivoja Šajtinca i Franje Petrinovića. Dakle, ovo su njihove najbolje knjige - treba pročitati, nije rđavo. I, naravno, knjige koje predlažem za Nagradu. Posebno obratiti pažnju na mladog kolegu Vladimira Kopicla, kome, u sve luđim godinama, broj 69 nimalo nije stran - takvim piscima uvek treba dati šansu da vas iznenade, i uvek će boleti, i uvek će paliti, i uvek će biti na rubu znanosti. Ovo je već dovoljno za čitanje, a svakako jeste za opstanak horizonta učtivo-slepog diskursa o poštovanju forme. Leni Volgin ne mogu dati glas za Nagradu (problemi jedne druge priče čiji je kraj veoma fin, a početak lepši) što ne znači da ne možete da pročitate "Cvet u jami". I dok čitate "Cvet u jami" mislite na sadašnjost, jer nikad se mlađi nećemo sresti.

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

ZORAN JEREMIĆ (Užice)

1. "ŠTO NA PODU SPAVAŠ", Darko Cvijetić (Književna radionica "Rašić")

2."TO MORA DA SAM TAKOĐE JA", Saša Radojčić ("Arhipelag")

3. "KONTRAENDORFIN", Svetislav Basara ("Laguna")

4. "OSTACI SVETA", Igor Marojević ("Dereta")

5."LIK SA LIMESA", Dragan Hamović (SKZ)

Zoran Jeremić

POTRESNA svedočansta Cvijetićevih junaka, stilski efektno uravnotežena poetskim i proznim narativima, preispituju egzistencijalne oblike trajanja ratne traume u kontekstu porodičnog i šireg društvenog okruženja. Zvučnost i misaonost Radojčićevog pesništva, zasnovanom na prožimanju više semantičkih slojeva, predstavljaju uzbudljiv lirski amalgam konačno osvojenog iskustva jedne pesničke i životne zrelosti. U furioznom ritmu S. Basara svoj dobro poznati zaoštreni satirični rukopis nadograđuje na stilskom i idejnom planu obesmišljavajući pritom mitologeme nacionalne megalomanije, ideološkog praznoslovlja i globalnog konformizma. U širokom vremenskom rasponu, iz različitih pripovedačkih perspektiva roman I. Marojević predočava krugove zločina 20. veka ne ostavljajući nas bez nade u trijumf ljudskosti i trijumf književnosti nad malodušnošću istorijskih činjenica. Dosledan u pažljivom izboru postupaka i sredstava za osvajanje svog lirskog prostora, D. Hamović još jednom potvrđuje versifikacijsko majstorstvo i inspirativan dijalog sa jezičkim i književnim nasleđem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije