OBNOVA HRAMA SAMOUKIH: Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 02. 2021. u 12:40

RADOVI na rekonstrukciji zgrade Muzeja naivne i marginalne umetnosti od 900 kvadrata i dogradnja modernog aneksa od 2.000 kvadrata, u punom su jeku i pod budnim okom stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

ОБНОВА ХРАМА САМОУКИХ: Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини

Foto Z. Gligorijević

Zamenjen je ceo krov, proširena je visina suterena, biće ugrađen lift, Muzej će dobiti kino-salu, biblioteku, terase i dodatni prostor za tekuće izložbe. Stalna postavka više neće morati da se sklanja zbog nove izložbe, a zbirka monumentalnih skulptura neće čamiti u depou, niti će biti sakrivena od očiju javnosti. Biće izložena u otvorenom, zastakljenom depou.

POČETAK

MUZEJ je osnovan 1960. kao Galerija samoukih likovnih umetnika Svetozarevo. Sadašnji naziv dobio je 2000. kada je intenzivirano sakupljanje, izlaganje i publikovanje dela koja ne pripadaju samo naivnoj umetnosti.

- Aneks će imati pogled na park sa reprezentativnim skulpturama svetski priznatih autora. Pošto je Muzej više puta plavljen, obezbeđeni su temelji, pa se zgrada nalazi na metalnim šipovima, urađena je drenaža, hidro i termo izolacija, a sva instalacija je nova - ponosna je direktorka Nina Krstić.

Foto Z. Gligorijević

Pored dela domaćih autora muzej baštini i dela reprezentativnih umetnika iz više od 30 zemalja, a sadržaji zdanja koje datira iz 1929. biće pristupačni i invalidnim licima.

Foto Z. Gligorijević

- Dogovor je trajao godinu dana, deset godina smo bili na listi čekanja, ali, strpljenje nam se isplatilo - ocenjuje direktorka i dodaje da bi radovi, koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja, trebalo da budu završeni do maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)