DUBLJI SMISAO ISTORIJSKIH ČINJENICA: Predstavljena knjiga "Nemanjići" Luke Mičete

D. B. M.

26. 01. 2021. u 20:47

POVODOM otkrivanja Spomenika Stefanu Nemanji i završetka Hrama Svetog Save, danas je u Starom dvoru predstavljena knjiga "Nemanjići" Luke Mičete, u izdanju "Prometeja" i Doma omladine Beograda.

ДУБЉИ СМИСАО ИСТОРИЈСКИХ ЧИЊЕНИЦА: Представљена књига Немањићи Луке Мичете

Foto Ž. Knežević

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će jednog dana, kada se bude pisala istorija Srbije, ovaj period biti označen, između ostalog, kao vreme kada se Srbija vratila istorijskom sećanju, kada je počela da neguje kulturu sećanja i poštuje svoju istoriju.

- Jednog dana kada se bude govorilo o toj obnovi kulture sećanja, ono što je Luka Mičeta uradio poslednjih godina, uključujući i ovu knjigu, sasvim sigurno će se ocenjivati kao veliki doprinos. Posebno je značajno sada kada nove generacije žive u potpuno drugom dobu, kada se malo čita, te je ovo poslednji trenutak da mlađe generacije saznaju ko su bili Nemanjići - naglasio je Vesić.

Autor knjige Luka Mičeta je istakao da je život najstabilniji na tri oslonca - kada imamo crkvu, spomenik i knjigu, i dodao:

- Ova knjiga je mala istorija Nemanjića, mala enciklopedija Nemanjića i njihovog perioda.

Za arheologa i istoričara Marka Aleksića ovo je kapitalno delo.

- Impresioniran sam samopouzdanjem i hrabrošću sa kojom se autor upustio u ovaj veliki zadatak - naglasio je Aleksić.

- Čitaocima se pruža prilika da proniknu u dublji smisao svih istorijskih činjenica, u čemu se autor pokazao nenadmašnim.

Zamenik gradonačelnika je najavio da će Beograd dobiti spomenik posvećen još jednom Nemanjiću, kralju Dragutinu, koji je značajan po tome što je Beograd pod njegovom vlašću prvi put postao deo Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024