IZLOŽBA NAGRAĐENIH: Od petka u Čačku u galeriji "Nadežda Petrović"

V. I.

26. 01. 2021. u 13:08

IZLOŽBA „Nagrađeni na Memorijalima” povodom 60 godina održavanja Memorijala Nadežde Petrović biće otvorena u petak 29. januara. Na ovoj izložbi biće predstavljeni radovi umetnika koji su na proteklih deset Memorijala bili nagrađeni.

ИЗЛОЖБА НАГРАЂЕНИХ: Од петка у Чачку у галерији Надежда Петровић

Foto: Galerija

- Izložba predstavlja svojevrstan presek savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, a takođe aktuelizuje i problem pravovremnog popunjavanja zbirki, budući da su izloženi radovi većim delom otkupljeni od umetnika tek posle 2014. godine, od kada Ministarstvo kulture i informisanja RS sprovodi konkurse za podsticanje savremenog stvaralaštva i za osavremenjavanje zbirki, dok su manjim delom zastupljeni nagrađeni radovi (poklonjeni ili otkupljeni sa Memorijala). Među njima su i radovi Čedomira Vasića, Siniše Ilića, Miloša Tomića, Ane Krstić i Katarine Alempijević, dok su umetnici Anica Vučetić, Dragana Žarevac, Žolt Kovač, Miodrag Krkobabić, Marko Marković, Milovan De Stil Marković, Milorad Mladenović, Tanja Ostojić, Zvonimir Santrač, Dragoljub Raša Todosijević i Nevena Hadži Jovančić zastupljeni radovima sa samostalnih izložbi u galeriji (Izložba nagrađenih) ili su otkupljeni iz njihove novije ili najnovije produkcije – navode u čačanskoj Galeriji.

U programu Galerije izložbe nagrađenih na Memorijalu zauzimaju posebno mesto, zato što se, uglavnom, radi o retrospektivnim pregledima stvaralaštva umetnika. Priređuju se od 1963. godine i do danas je održano 30 takvih izložbi.

Ovom prilikom biće dodeljena nagrada Katarini Alempijević, umetnici iz Čačka koja je sa svojim prostornim linearnim crtežom - instalacijom pod nazivom ,,Kroz šumu” dobila Nagradu publike na nedavno završenom 30. Memorijalu Nadežde Petrović.

Izložba će biti dostupna javnosti do 12. marta, dok će otvaranje usled nepovoljne epidemiološke situacije biti organizovano bez prisustva publike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati