PIONIR SRPSKOG VAJARSTVA: Na današnji dan, pre 160 godina, rođen Đorđe Jovanović

D. B. M.

21. 01. 2021. u 13:50

PRE 160 godina, na današnji dan, rođen je jedan od naših najznačajnijih vajara Đorđe Jovanović (1861-1953). Rođen je u Novom Sadu, školovao se u Minhenu, Beču i Parizu, bio je jedan od osnivača slikarskog društva „Lada”, član umetničkog društva „Medulin”, član Srpske kraljevske akademije, profesor i direktor Umetničke škole u Beogradu.

ПИОНИР СРПСКОГ ВАЈАРСТВА: На данашњи дан, пре 160 година, рођен Ђорђе Јовановић

promo

Prvi put je izlagao na svetskoj izložbi u Parizu 1889, i dobio bronzanu medalju, a potom i 1900. kada je nagrađen zlatnom medaljom. Samostalno je izlagao prvi put u Novom Sadu 1905, a potom često u Beogradu. Svoja dela je izlagao u okviru paviljona Kraljevine Srbije na međunarodnoj izložbi u Rimu 1911. godine.

promo

Tekst potpisa

Jovanović je uradio veliki broj bista i skulptura, ali i medalja, plaketa. Najznačajniji deo njegovog stvaralačkog opusa predstavljaju javni spomenici i portreti, među kojima se izdvajaju spomenik Josifu Pančiću u Univerzitetskom parku u Beogradu, spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Požarevcu, spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu, Crnogorac na straži u pariskoj opštini; spomenik, Branku Radičeviću u Sremskim Karlovcima, spomenik vojvodi Mišiću i spomenik Vuku Karadžiću u Beogradu; spomenik vojvodi Stepi Stepanoviću, kao i niz spomenika na beogradskom Novom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije