LEGENDA PRETOČENA U PAMĆENJE: Premijera povodom sto godina od smrti vojskovođe Živojina Mišića

V. STRUGAR

20. 01. 2021. u 11:14

NA dan kada je pre jednog veka preminuo "najtalentovaniji general Velikog rata", 20. januara, glumac Boško Puletić premijerno će izvesti monodramu "Vojvoda Živojin Mišić" Miće Živojinovića, na beogradskoj sceni Pozorišta "Slavija".

ЛЕГЕНДА ПРЕТОЧЕНА  У ПАМЋЕЊЕ: Премијера поводом сто година од смрти војсковође Живојина Мишића

Foto promo

Uzbudljiva predstava (u režiji Velimira Mitrovića), kako se najavljuje, obuhvatiće sve glavne događaje jedne blistave vojničke karijere i sukobe sa političkim ambicijama vrha tadašnje države, kroz kazivanje protkano emocijama, rodoljubljem i setnim humorom...

Puletić, glumac Narodnog pozorišta u penziji, večerašnju monodramu smatra krunom svoje karijere. Biće to i treći naslov u kome će se pojaviti u šinjelu vojvode Mišića: četrnaest godina sa kolegom Lepomirom Ivkovićem delio je scenu u duodrami "Vreme časti i ponosa" (po tekstu istog pisca), igrao je generala i u TV seriji "Jugoslovenka", a sada će se pojaviti sam na pozornici sa pričom o čoveku čija se ratna strategija izučava na vojnim akademijama širom sveta.

- Sve je počelo sasvim slučajno. Delove knjige dr Miće Živojinovića "Život pretočen u pamćenje", moj kolega Lepomir čitao je na jednoj promociji. I onda me pozvao u jedan sat noću i rekao: "Bole, ja sam pet puta zaplakao dok sam čitao. Ovo moramo da radimo!" Ja sam napravio adaptaciju romana, a onda se, u saradnji sa piscem, pripremio za scensko izvođenje - objašnjava Puletić.

DUODRAMA Boško Puletić i Lepomir Ivković u "Vremenu časti i ponosa", Foto promo

- Inače, reč je o izuzetnoj knjizi u kojoj ima mesta za tri televizijske serije! Jer, Mišić je imao izuzetno bogat život. Nismo se bavili porodicom, a samo o njemu i njegovoj ženi mogao bi se napisati poseban roman. Malo se zna i da je stvarao divne stihove posvećene svojoj Lujzi...

VREME HRABROSTI

NESTVARNA životna sudbina najvećeg srpskog vojskovođe Živojina Mišića, iz pera dr Miće Živojinovića, pretočena je u jednočasovnu uzbudljivu predstavu. Izvođenje Boška Puletića vratiće nas u tragično vreme Prvog svetskog rata, vreme hrabrosti, žrtvovanja i zanosne borbe za slobodu. Slojevitom igrom, ova ispovest pleni i prožima gledaoca najtananijim osećanjem ispunjenosti i ponosa - ističe reditelj Velimir Mitrović.

Specijalno za ovu predstavu Branislav Pipović je komponovao muziku, a mlada glumica Jasmina Dimitrijević je snimila vokal, pesmu a kapela.

- Već je prošao ceo jedan vek u kome je Srbija, kroz stalnu borbu za slobodu, dokazala čitavom svetu da slobodarska misao bukti u srcu i ne gasi se uzimanjem glave, da je sunce slobode izvan dometa svakojakog oružja i da se ljubav ne seče sabljom, a vera i nada kaznenim ekspedicijama. Time smo dokazali kako jedan brojčano mali narod zna i može, da se časno i hrabro bori, brani i odbrani svoje pravo na pravdu, istinu i slobodu - nadahnute su reči pisca, inače doktora pravnih nauka i pukovnika u penziji.

Kako dodaje, zasluge za ove uspehe pripadaju najtalentovanijem generalu u Prvom svetskom ratu, slavnom srpskom vojvodi Živojinu Mišiću, koji je komandujući Kolubarkom bitkom pokazao austrougarskoj i nemačkoj carevini da je Kolubara najduža, najšira i najbrža reka u Evropi i da se ne može tako lako i brzo savladati...

Predstava se realizuje pod pokroviteljstvom Saveza udruženja potomaka ratnika 1912-1920.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri