OVA PRIČA PRE BOLI NEGO ŠTO ĆE DA ZABAVI: Aleksandar Dimitrijević i Nedim Nezirović o ulogama u seriji "Klan"

Jelena BANJANIN

17. 01. 2021. u 15:46

ОВА ПРИЧА ПРЕ БОЛИ НЕГО ШТО ЋЕ ДА ЗАБАВИ: Александар Димитријевић и Недим Незировић о улогама у серији Клан

Foto Produkcija "Fajerflaj" / Foto Promo

PROSLAVLJENI reditelj Slobodan Skerlić potpisuje seriju "Klan", a u njenom središtu su dvojica sitnih lopova iz Zemuna koji se sticajem bizarnih događaja nađu u srcu visokog kriminala. Originalni triler, odnosno drama sa elementima komedije, stilom podseća na holivudske projekte čiji glavni likovi s društvene margine već posle prve epizode postaju miljenici publike.

Šoka i Pašu u glavnim rolama tumače mladi glumci Aleksandar Dimitrijević i Nedim Nezirović. U razgovoru za "TV Novosti", nova lica malih ekrana govore o građenju likova, kriminalu kao opasnoj društvenoj pojavi.

* "Zasnovano na nestvarnim likovima i neistinitim događajima. Svaka različitost je namerna". Dovitljivo u odjavnoj špici naglašava reditelj Slobodan Skerlić. Kako ste se, ako uopšte jeste, izborili sa utiskom da stvarnost i fikcija isuviše liče?

Aleksandar: Borba je neprestana, ali nisam imao nikoga, i ništa što mi je bio uzor u pravljenju lika. Nisam hteo da me nešto oboji ili povuče u energiju koja meni nije bliska. Šok predstavlja osobe koje prate svoje ciljeve i spremne su zarad njih da urade baš sve.

Nedim: Potencijalna sličnost sa poznatim događajima mogla je samo da mi pomogne da obogatim ulogu koju igram. U tumačenju lika Paše hteo sam da razumem, pre svega, njegovu motivaciju zašto radi sve što radi i šta je uzrok odluka koje donosi.

* Kako biste "odbranili" seriju "Klan" da, kao i neka slična ostvarenja, promoviše kriminal kao dopadljiv životni stil?

Aleksandar: Ona to ne čini, već zadire unutar jedne grupe ljudi koja na nemoralan način uspeva da "napreduje" u životu. Te likove upoznajemo u raznim situacijama i okolnostima. A kada posmatrate nečiji život retrospektivno, bićete svedok i lepih i ružnih scena, od komičnih, preko emotivnih do tragičnih. U seriji je dato mnogo više razloga zašto se ne baviti kriminalom.

Nedim: Serija "Klan" ne koketira sa kriminalom i ne glorifikuje ga. Ovo nije krimi sadržaj na kakav je navikla ovdašnja publika. Ona kriminal ne stavlja na pijedestal, već ga razotkriva, demistifikuje i glavne "antijunake" predstavlja onakvima kakvi oni jesu: uplašeni, bahati, alavi, nesigurni, impulsivni, emotivno rastrojeni, moralno osakaćeni... Ako je nekom takav način života dopadljiv, to već nije problem serije, to je problem poremećenih vrednosti. Kriminal, kao i svi ostali problemi u društvu, treba da izbija na površinu i da se prikaže onakvim kakav jeste. On je tu i dalje, deo je društva, zato će ova serija pre da zaboli nego da zabavi. I u tome je glavni adut ovakvog sadržaja.

Foto Produkcija "Fajerflaj" / Foto Promo

* U fokusu priče su dvojica provincijalaca i barem u početku ne preterano uspešnih sitnih lopova. Kakvim namerama popločavaju svoj put do "pakla"?

Aleksandar: Ne postoje njihove jasne namere, već im se dešavaju nove situacije i oni u skladu sa tim delaju i improvizuju. Okreću se životinjskom instinktu i najbitnija stavka im postaje kako preživeti dan a da ih neko ne ubije ili da ne završe u zatvoru.

Nedim: Mislim da tu nema jasne namere, koliko jasnog i očiglednog motiva. Ne bih rekao da pred ovakve ljude nije stavljen izbor, ali su odluke loše. U liku Paše zanimalo me je koliko dobrote ima u tom čoveku i da li bi pod uticajem drugačijih okolnosti on, zapravo, mogao da bude vaspitan, savestan i odgovoran čovek prema sebi i drugima.

* Šok i Paša su prikazani i kao slabi i nesigurni, ali i kao beskrupulozni i snalažljivi. Šta je potrebno za "uspeh" u miljeu klana?

Aleksandar: Šok i Paša, kao i svi članovi klana, ubačeni su u celu priču, a da u prvom momentu nisu bili ni svesni u šta ulaze, i jureći za nekim njihovim boljim životom, ušli su u kriminal. Možemo reći da je sticaj okolnosti i "luda sreća" uradila bitan deo tog posla. Onaj koji sebe stavlja u poziciju da raspoređuje i deli moć, valjalo bi da sledeći put dobro razmisli. Šok sve vrlo perfidno i smišljeno radi. NJegova socijalna inteligencija je na visokom nivou, a sve to radi iz razloga što nema šta da izgubi. Sitan kriminalac koji u jednom trenutku biva ubeđen da je jači i od same države.

Nedim: Utiču nedostatak obrazovanja, okruženje, traume, pogrešni motivi i, što je za mene najvažnije, nedostatak ljubavi i razumevanja. Potrebni su beskrupuloznost, snalažljivost i spremnost na rizik. Kao i šanse koje im se otvaraju da brže idu ka vrhu. Sa borbom za bolji položaj u beogradskom podzemlju, on vodi borbu i sa ličnim, emotivnim izazovima i mislim da je to publici dodatno interesantno.

* Kakvi su vaši utisci o seriji? Čini se da je ovo tek početak sage zvane "Klan"?

Aleksandar: Priča, režija i dinamika serije u kombinaciji sa odličnom i dobro pripremeljnom glumačkom ekipom izbacuje "Klan" rame uz rame sa visokobudžetnim evropskim serijama sličnog žanra. Srećan sam što sam deo ovakve priče. Vidimo se ponovo...

Nedim: Siguran sam da smo napravili pametnu seriju, koja nema za cilj samo da zabavi i uzbudi, već će se nad sudbinom glavnih likova zapitati i stariji i mlađi. Nepredvidiva je, puna života, britkog humora, upečatljive muzike, emocije, i nudi uvid u dobro poznatu tematiku na jedan potpuno nov i autentičan način.

Foto Produkcija "Fajerflaj" / Foto Promo

Nedim Nezirović: MALO PRAVA, GLUMA ZAUVEK

IZ rodnog Novog Pazara, gde je završio osnovnu i srednju školu, zaputio se u Beograd na Fakultet dramskih umetnosti da od 2015. u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta uči glumu. A gluma je, kaže nam Nedim, jedino interesovanje koje nije zamrlo u njemu od kako je, sa osam godina, pogledao prvu predstavu u Narodnom pozorištu u Sarajevu, gradu njegove mame. Zbog tog "klika" u njemu pohađao je i časove glume, a u gimnaziji bio član dramske trupe, u kojoj je stekao i najbliže prijatelje.

- Nakon srednje skole, pod čudnim i nerazjašnjenim okolnostima i motivima, upisao sam Pravni fakultet. Položio sam samo jedan kolokvijum, iz predmeta "Uvod u pravo", sedmicom, i tu se završava moje znanje o pravnim naukama - duhovito objašnjava svoju avanturu sa pravom. Velika i snažna dečija želja vratila ga je, kaže nam, na "pravi put", i počeo je da radi na predstavi "Betonmahala".

- Režiser Branislav Trifunović, tokom rada na predstavi, predložio mi je da barem probam da upišem glumu na FDU, kako ne bih žalio. Spremao me je za prijemni ispit, i izgleda da je bio u pravu. Hvala mu.

Aleksandar Dimitrijević: ZATO ŠTO SE TO SVIĐALO DEVOJČICAMA

ROĐEN sam u Ivanjici, prelepom gradiću sa divnim i poštenim ljudima na zapadu Srbije. Sa glumom sam se sreo još u prvom razredu osnovne škole, na proslavi dana Svetog Save. Nekoliko dana pred priredbu razboleo sam se i morao sam da idem na operaciju krajnika. Izašao sam iz bolnice dva dana pred priredbu i javili su mi da neću nastupati. Zahvaljujući velikoj podršci roditelja i sestara, ipak sam nastupao i pod temperaturom i ogromnim bolovima izrecitovao celu pesmu iako je dogovor bio da recitujem samo pola. Opredelio sam se za glumu zato što se tada to sviđalo devojčicama - priča nam Aleksandar zašto i kako je odlučio da postane gumac. Produkciju u umetnosti i medijima diplomirao je u klasi profesorke Dejane Prnjat na Akademiji umetnosti u Beogradu, a glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini, u klasi profesora Jovice Pavića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

djordje

17.01.2021. 22:52

Sramota šta Nacionalna televizija prikazuje u udarnim terminima. "Svaka čast" i reditelju šta je snimio, Da li ovo treba da gledaju naši tinejđeri

Neven

18.01.2021. 18:23

Mladi glumci su sjajni, necerovatno prirodni kao da glume decenijama...Tematika je vrlo poucna, bili smo okruzeni ludilom koje serija prikazuje....Meni je svaka slicnost ocigledna....dobro bi bilo da se nastavi serija do kraja ,,klana,,.

Aleksandar

19.01.2021. 21:38

Serija bi bila mnogo bolja da se nije insistiralo na brutalnom prikazivanju ubistava, pravog cerecenja. Previse i za onr koji vole ovu vrstu filmova. Dvojica “junaka” dobro su odigrali svoje uloge. Samo da ne nastave iskljucivo sa ovom tematikom.