NA PLAMENU NADAHNUĆA: Crteži Ivana Radovića u Narodnom muzeju

M. A. K.

18. 12. 2020. u 10:32

IZLOŽBU crteža Ivana Radovića (1894-1973), jednog od najznačajnijih slikara srpskog i jugoslovenskog kulturnog prostora, koji se čuvaju u Narodnom muzeju, od danas će biti predstavljena u Narodnom muzeju, a njeno otvaranje, od 18 časova, biće prenošeno onlajn.

НА ПЛАМЕНУ НАДАХНУЋА: Цртежи Ивана Радовића у Народном музеју

Skica "Pored vode"

Autorka postavke, koja će se nalaziti na na prvom spratu muzeja, kao i izložbenog kataloga je muzejski savetnik Evgenija Blanuša, kustos Zbirke crteža i grafika jugoslovenskih autora 20. veka Narodnog muzeja. Izložba će biti otvorna do 6. juna.

Naša krovna muzejska institucija čuva 85 Radovićevih crteža izvedenih tušem, olovkom, ugljenom, kao i nekoliko akvarela. Na izložbi će prvi put će biti integralno predstavljeno 67 radova.

- Radović kao crtač ima osobinu koja je vrlo retka, a to je brzina - ističe u katalogu Evgenija Blanuša. - On je umetnik kratkotrajne ekstatičke inspiracije koja u njemu plane i brzo ga zadovolji. U pojedinim radovima, poput muških i ženskih aktova, umetnik pokazuje grafički potencijal da postigne crtež samo jednom linijom. Nasuprot tome su njegovi pejzaži, koji su veštije urađeni - takvi slobodno i lako ostvareni radovi na kojima kao da je slikao, za razliku od onih u kojima je utrljavao boju ili ju je dodavao četkicom, kao osnovnu umetničku preokupaciju imaju upravo crtež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri