LANE GUTOVIĆ KAO DON GILIĆ: Nova humoristička serija po motivima pripovetke "Barabe" Milenka Vučetića

JELENA BANjANIN

12. 12. 2020. u 19:00

U PRIPREMI je, kako "TV Novosti" saznaju, nova humoristička serija radnog naziva "Don Gilić", koja nastaje po motivima pripovetke "Barabe" Milenka Vučetića.

ЛАНЕ ГУТОВИЋ КАО ДОН ГИЛИЋ: Нова хумористичка серија по мотивима приповетке Барабе Миленка Вучетића

Foto Arhiva/Promo

Scenario pišu Kosta Peševski, Biljana Maksić, kao i sam pisac Vučetić. Produkciju potpisuje kuća Innovative Production, odnosno producenti Nikola Burovac i Danijel Đurić koji upravo snimaju seriju "Tri muškarca i tetka".

- Uskoro će biti snimljena pilot epizoda "Don Gilića". Planiran je veliki broj epizoda - više od stotinu. U pregovorima smo sa televizijom sa nacionalnom frekvencijom, a u planu je da se u sledećoj godini na jesen radi i film. Glavnu ulogu tumači maestralni Milan Lane Gutović, koji je glavni don u Beogradu. Zadržao je piroćanski naglasak i vodi klan Gilić koji se bavi raznim muljažama. Don Gilić živi boemski život u vili, aktivan je na društvenim mrežama i izuzetno je moderan tip. Don Gilićevog kuma koji ima italijansko poreklo predviđeno je da glumi Vojislav Voja Brajović - otkriva za "TV Novosti" Nikola Burovac.

Komedija o moralnoj slici praktične, prilagodljive osobe, kojoj su za postizanje ličnog cilja uslovi bilo koje vrste neobično laki, nije od juče. Tačnije, nastala je pre više od četiri decenije.

Foto Arhiva/Promo

- Pripovetka "Barabe" objavljena je prvi put oko 1976. i kasnije je često preštampavana. Kao što naslov kaže, reč je o dvojici junaka, o dve plemenite barabe koji su u izvornoj priči zajedno ležali u bolnici i tu imali neke komične aktivnosti. Za sve likove, kao i za drugo što čovek napiše, inspirisale su me okolnosti i život kakav je bio, a ispostavilo se da se ne menja mnogo. Priča nije vezana za vreme nego za karaktere, za te sitne prevarante koji su u suštini dobri ljudi, ali iz nužde prave male podvale. Televizijska adaptacija napravljena je 1980. i u njoj su igrali Milan Gutović i pokojni Miodrag Andrić, poznati Ljuba Moljac. Još tada je Lane mnogo zavoleo taj karakter i koristio ga u raznim kasnijim prilikma, od lika Srećka Šojića do predstave "Ukrađena ličnos", koju je nedavno napravio po motivima "Baraba" - objašnjava za "TV Novosti" pisac Milenko Vučetić, koji se pre tridesetak godina povukao iz javnog života.

Razne su mogućnosti za razvijanje likova, a kako primećuje Milan Lane Gutović, naslov "Don Gilić" je dobar jer bez ikakvog dodatnog objašnjenja uvodi gledaoca u svet domaćeg kriminala.

- Glavni junak pripovetke "Barabe" bio je Piroćanac Gilić, koji je tada bio mali lopov i još nije bio don. Tada sam prvi put igrao lik Piroćanca koji se kasnije provlačio pod raznim imenima kroz filmove i serije. Skoro da nema potrebe odgovarati na pitanje zašto takvi tipovi postoje na našim prostorima. Opstaju i razvijaju se jer je ovde pogodna sredina za razvoj te "kulture". Ovom projektu me ne privlači samo nastup sa Vojom Brajovićem, već i znatiželja kako će Vučetić i ostali da napišu uspon junaka od običnog Gilića do statusa don Gilić. Nije se on osavremenio i postao čovek koji prati tehničke domete i učestvuje u društvenom životu jer je za tu promenu osetio unutrašnju potrebu. On je, pošto nema unutrašnjost, samo prilagodio vremenu svoju delatnost prevaranta. Danas ni bitanga nije lako postati, a kamoli opstati bez društvenih mreža - podvlači za naš list Gutović.

Voja Brajović, Foto Arhiva/Promo

Don Gilić je, kako ističe za "TV Novosti" Kosta Peševski, novi lik, koji deli sličnost sa Srećkom Šojićem utoliko što su obojica Piroćanci i anti-junaci.

- Šojić pripada starim vremenima velikih državnih firmi u kojima su vladali manipulativni direktori, a Gilić je produkt ovog vremena. Serija prati kako tip, koji dolazi s one strane zakona i koristi sve prednosti vremena u kome vlada rasulo, prelazi iz nelegalnih u legalne vode. Don Giliću je idol Pablo Eskobar, a iako je kriminalac stare klase, on razume novo vreme u kome postoje društvene mreže. Shvata da su one način promocije, te na njima pokazuje svoj stil života, vilu, bazene, kako igra golf... A u pitanju je ozbiljan kriminalac koji ima pravnu agenciju i koristi je da bi izdavao lažne diplome, dovodio lažne svedoke, nelegalnim radnjama davao legalan okvir - priča Kosta Peševski.

Zaplet počinje kada Gilić poželi da svoju kriminalnu grupu pretvori u nevladinu organizaciju.

- Prateći političke trendove, Gilić hoće da njegov klan postane udruženje građana ili politička organizacija koja se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju i promoviše evropske vrednosti. Ipak, važna je uloga Voje Brajovića koji tumači Mikelea, Gilićevog starog prijatelja i poslovnog saradnika, koji živi u inostranstvu. Iako je u procesu legalizacije svojih aktivnosti, Gilić čuva polulegalan posao koji vodi sa kumom, a koji "pliva" u vodama kockarnica i kladionica. Postoji i centralni ženski lik koji spaja njih dvojicu. Ona je Mađarica, Mikeleova bliska saradnica koja prenosi njegove poruke, i upetljana je u ljubavni podzaplet. Trenutno postavljamo još likova u ovu komediju apsurda i groteske. Naše komedije, u principu, ne mogu da prođu bez crnog humora jer je glavno obeležje i mentaliteta i vremena u kome živimo - zaključuje Peševski.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!