ODLAZAK VELIKOG ROGOŽINA: Po čemu će publika pamtiti glumca Tihomira Tiku Arsića

E. V. N.

07. 12. 2020. u 23:02

U BEOGRADU je, posle duge i teške bolesti, preminuo glumac i dugogodišnji član ansambla Drame Narodnog pozorišta Tihomir Tika Arsić - saopšteno je iz nacionalnog teatra.

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ РОГОЖИНА: По чему ће публика памтити глумца Тихомира Тику Арсића

Arsić u "Idiotu" / Foto privatna arhiva

Arsić je rođen 1957. godine u Zemunu, glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. Skrenuo je pažnju na sebe 1981. godine kada je u Narodnom pozorištu odigrao ulogu Romea, u Šekspirovoj drami "Romeo i Julija", u režiji Steve Žigona, a tri godine kasnije postao je stalni član glumačkog ansambla.

Najvažnija pozorišna uloga, za koju je i sam govorio da je najdraža i najbolja koju je odigrao je Rogožin u "Idiotu" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, takođe u režiji Žigona. Za maestralno tumačenje Rogožina, kolekciji brojnih priznanja koje je dobio tokom karijere, pridružio je i dve najznačajnije nagrade koje je osvojio upravo sa tom rolom - "Zlatnog viteza" u Moskvi i Nagradu "Raša Plaović" za najbolje glumačko ostvarenje. Njegova partnerka u ovoj čuvenoj predstavi bila je Ivana Žigon, kao Nastasja Filipovna. Potresena vešću o preranoj smrti svog kolege i prijatelja, sa kojim je poslednji put sarađivala u autorskom projektu "Stojte galije carske", Ivana je, za "Novosti", rekla:

- Takvu predanost karakteru koji igra, takvu strast, neobuzdanost, ljubav, silinu, nikada nisam doživela ne samo kod svoga partnera, nego čak ni iz publike. Išao je preko granice mogućnosti i nije se štedeo. Čoveku se činilo da će od tolike siline na sceni izgoreti, međutim, plam njegovog temperamenta je bio neuništiv. Svojom emocijom, strašću i partnerima i publici uvek je mogao da pruži više od mogućeg.

Kada je reč o Arsićevom angažmanu u Narodnom pozorištu, svakako se izdvaja i nastup u kultnoj predstavi "Solunci govore", po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze.

Arsića će publika pamtiti i po monodrami "Tako je govorio Broz", sa kojom je početkom devedesetih godina prošlog veka nastupao širom nekadašnje Jugoslavije odigravši je više od 300 puta. Veoma zapažene uloge odigrao je i na filmu i televiziji. Debitovao je u filmu "Sinovi" Slavoljuba Stefanovića Ravasija 1975, a zatim su usledili upečatljivi nastupi u "Lov u mutnom "Dečku koji obećava", "Igmanskom maršu", "Velikom transportu", "Pejzažima u magli", "Lageru Niš", "Balkan ekspresu", "Boju na Kosovu", "Uslovnoj slobodi"... kao i u serijama "Ne tako davno", "Vuk Karadžić", "Tragom Karađorđa", "Šesto čulo", "Ubice mog oca", "Kralj Petar Prvi".

Poslednjih desetak godina Arsić je bio veoma aktivan u društvenom i političkom životu zemlje. Pored ostalog, u jednom periodu, kada je Aleksandar Vučić bio premijer, obavljao je funkciju njegovog savetnika za kulturu i informisanje, a nakon toga radio je i kao državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Arsić se poslednji put pojavio u javnosti polovinom septembra, na promociji mladih oficira Republike Srbije. Za sobom je ostavio ćerke Milicu, Lenku i Veru, sina Arsenija i unuku Nou.

Komemoracija poznatom glumcu biće održana kada se za to steknu epidemiološki uslovi.

Maja Gojković

Gubitak za srpsku kulturu

POTPREDSEDNICA Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Tihomira Arsića, glumca i posebnog savetnika ministra kulture i informisanja.

- Prerani odlazak Tihomira Tike Arsića je veliki gubitak i za srpsku kulturu. Njegov prepoznatljiv umetnički izraz i lik ostaće upamćeni u svetu pozorišta, filma, kao i naše kulture u celini. U Ministarstvu kulture i informisanja dao je značajan doprinos razvoju kulturne scene u Srbiji. Ostavio je neizbrisiv trag, po kome ćemo ga svi pamtiti.

Ivana Vujić

Prefinjen i osetljiv

ODLAZAK našeg poštovanog Tihomira Arsića, glumca izuzetne prefinjenosti i osetljivosti, veliki je gubitak za Narodno pozorište. Pogotovo, što se pripremao za jednu ulogu i povratak na scenu naše kuće. Verujem da Tiku čekaju tamo gore, Peca Ejdus, Marko Nikolić, Petar Banićević i mnoge druge prerano otišle kolege i da će s njima praviti neko novo pozorište.

Gorica Popović

Mogao je da da mnogo više

BIO je odličan glumac koji nije dovoljno igrao. Bavio se nekim drugim stvarima, a mogao je pozorištu mnogo više da da. Žao mi je što nije igrao više i na filmu, ne znam zašto se to tako dešavalo. Još mlad čovek, ostavio je divnu decu, pametnu i vaspitanu. Ja sam bila i kuma na venčanju, s Biljine strane. Posle je Bilja bila kuma na mom venčanju, pa smo tako duple kume. Nažalost, sa njim nisam mnogo igrala, nismo se susretali u poslu. Sećam se da je fantastično igrao folklor u mladosti. Bio je u generaciji sa Mimom Karadžićem, Merimom Isaković i Ljiljom Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024