BISTA VOLJENOM ACI: Ubljani se odužili velikom dramskom piscu Aleksandru Popoviću

B. PUZOVIĆ

05. 12. 2020. u 14:00

JEDNOM od najboljih i najplodnijih srpskih dramskih pisaca u periodu posle Drugog svetskog rata, Aleksandru Popoviću (1929-1996), njegov rodni Ub odužio se bistom, postavljenom na ulazu u ovdašnji Dom kulture.

БИСТА ВОЉЕНОМ АЦИ: Убљани се одужили великом драмском писцу Александру Поповићу

Foto privatna arhiva

Na istom mestu, sa leve strane, već se nalazi bista Radomira Raše Plaovića, takođe Ubljanina, čuvenog srpskog glumca, tekstopisca, pozorišnog reditelja, pedagoga i teoretičara.

DELA

NAJPOZNATIJA dela Aleksandra Popovića su "Ljubinko i Desanka", "Čarapa od sto petlji", "Sablja Dimiskija", "Krmeći kas", "Pazarni dan", "Mrešćenje šarana", "Kapa dole", "Tamna je noć", "Komunistički raj", "Kus petlić", "Smrtonosna motoristika", "Bela kafa", "Kokošije slepilo", "Čarlama, zbogom"...

Obeležje Aleksandru Popoviću postavljeno na inicijativu ovdašnje Ustanove za kulturu u Ubu, rad je ubskog akademskog vajara Nemanje Morače, izliveno u bronzi u livnici "Pele" u Sivcu. Popović je pružio osobeni pečat srpskom dramskom stvaralaštvu u drugoj polovini 20. veka. Napisao je 52 pozorišne drame - 41 za odrasle i 11 za decu, autor je brojnih tv serija, radio-drama, te nekoliko romana i priča za najmlađe. Žiri pozorišnih kritičara 1994. godine njegov "Razvojni put Bore Šnajdera" proglasio je za najbolju posleratnu dramu.

Aleksandar Popović, Foto privatna arhiva

- Veliki pisac odavno je zaslužio da ima spomen-obeležje u rodnom gradu, u znak zahvalnosti za sve što je uradio, ali i kao zalog budućim naraštajima i trajno podsećanje na njegova neprolazna dela - rekao je, otkrivajući bistu, predsednik Opštine Ub Darko Glišić.

- Podizanjem biste u njegovu čast, Ub se na dostojan način odužuje zavičajnom dramskom piscu, koji je stvaralaštvom zaslužio poštovanje savremenika i potomaka. Aleksandar Popović ostavio je takav trag, da dublji ne može biti na kulturnoj sceni Srbije i tako afirmisao i svoj rodni grad.

Ubsko pozorište "Raša Plaović" odigralo je dve predstave Aleksandra Popovića - "Pazarni dan" i "Mrešćenje šarana". Ovdašnja biblioteka "Božidar Knežević" ima njegova brojna dela. Ustanova kulture u Ubu organizuje Međunarodnu pozorišnu manifestaciju "Repasaž fest", posvećenu Aleksandru Aci Popoviću i Radomiru Raši

Plaoviću, nekadašnjem prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu.

- Pripremajući se za vajanje biste, u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu suočio sam se sa desetak fotografija Aleksandra Popovića u životnom razdoblju od dvadeset do pedeset godina i video niz metamorfoza, koje nisu baš svojstvene ljudskom rodu da se dese - kaže vajar Nemanja Morača.

- Popović je presnažna osoba, ali se videla i neka lirika i nežnost na njegovom liku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!