PIPI, ČUDNO VREME I VODE: Kultni serijal i knjige o klimatskim promenama

Marina Mirković

01. 12. 2020. u 14:43

ROMAN "Pipi Duga Čarapa u vodama Južnog mora", treću knjigu iz proslavljenog serijala čuvene švedske autorke Astrid Lindgren, predstavila je mališanima izdavačka kuća "Odiseja".

ПИПИ, ЧУДНО ВРЕМЕ И ВОДЕ: Култни серијал и књиге о климатским променама

Novosti

Dok svet proslavlja 75. rođendan najjače devojčice na svetu i prijatelja kakvog bi svako poželeo - Pipi unutar korica ovih romana ostaje zauvek ista, vesela, zanimljiva i neodoljiva. Živi u "Vili Vilobrdi" sa konjem i majmunom, ima mašte napretek i kovčeg pun zlatnika, te sa njom zabavi nikad kraja. To zna svaki maleni čitalac, ali i junaci romana, Pipine komšije Tomi i Anika, koje ona nikada ne prestaje da oduševljava i iznenađuje. Tako će jednog dana odlučiti da ih povede na ostrvo Kurekuredut, na kojem vlada njen tata, kapetan Jevrem Duga Čarapa, gde će se izboriti sa pohlepnim banditima i halapljivim ajkulama i ludo se provoditi sa malenim Kuredutima. U međuvremenu će otkriti novu reč i podeliti je s drugarima - Neporastisal - jer zašto bi iko zaista želeo da odraste?

Povodom jubileja kultne junakinje, "Odiseja" je objavila i novo izdanje prve knjige koje krase ilustracije Tihomira Čelanovića, zaokruživši tako biblioteku "Pipi", troknjižje koje postoji i u mekom i u tvrdom povezu.

"Čudno vreme - zašto se klima menja" Laure Ertimo zabavan je i atraktivno (rukom Mari Ahokojvu) ilustrovani priručnik koji objašnjava klimatske promene, moderna riznica saveta kako da na lak način doprinesemo boljoj budućnosti planete. Junaci Lota i Kasper, uz zabavne ilustracije, upoznaju čitaoce sa uzrocima zagađenja vazduha, posledicama masovnog konzumerizma i načinima na koje svako od nas može učestvovati u usporavanju klimatskih promena.

Iz "Odiseje" je stigao i roman "Plavetnilo", dugoočekivani nastavak "Klimatskog kvarteta" Maje Lunde, autorke svetskog bestselera "Istorija pčela". Ovo je još jedna otrežnjujuća priča o potrazi za izgubljenim vezama, koja pokazuje kako i najmanje odluke svakoga od nas mogu imati ogromnog uticaja na budućnost.

Novi roman Maje Lunde skreće pažnju na nešto što svi uzimamo zdravo za gotovo, a što čini samu srž našeg postojanja: značaj vode.

Na pitanje otkud to da piše o klimatskim promenama, Lunde kaže: "U Norveškoj imamo izreku: Piši tamo gde gori. Odrastala sam s posterom protiv nuklearnog oružja iznad kuhinjskog stola. Moja porodica je tokom večere redovno govorila o pitanjima očuvanja životne sredine i klimatskim promenama. Kako sam odrastala, moja zabrinutost zbog planete se nije smanjila, nego se desilo suprotno."

Završivši "Istoriju pčela" shvatila je, veli, da je za nju ova tema i dalje mesto "gde gori", te se razvila ideja o "Klimatskom kvartetu", koji čitaocu pruža širu sliku od pojedinačnih romana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna