SNIMA SE FILM O POGIBIJI GARDISTA: Tragedija iz Topčidera na velikom platnu

Ana Popadić

17. 11. 2020. u 12:08

PODRŠKU Filmskog centra Srbije dobilo je pet dugometražnih igranih filmova, među kojima je najviše novca, 32 miliona dinara, izdvojeno za film o Marku Kraljeviću, u režiji Dejana Zečevića i sa Milanom Marićem u naslovnoj ulozi.

СНИМА СЕ ФИЛМ О ПОГИБИЈИ ГАРДИСТА: Трагедија из Топчидера на великом платну

Foto N. Fifić

Komisija FCS, kojom je predsedavao Darko Bajić, a čiji su članovi bili Biljana Srbljanović, Srdan Golubović, Svetozar Cvetković i Vladimir Vasiljević, dodelila je 18 miliona dinara za "Rupu u ogradi" Zorana Amara u čijem fokusu je slučaj do danas nerešenog ubistva gardista na Topčideru. Novac su dobili i Vladimir Tagić za "Jugo floridu" (28 miliona), Dane Komljen za "Liniju želje" (25 miliona), a komisija je predložila Upravnom odboru da odvoji još oko 20 miliona dinara za projekat Marka Novakovića "Saučesnici".

Zasnovana na istorijskim izvorima, ali i na narodnoj poeziji, priča o Marku Kraljeviću (scenario potpisuju Dejan Zečević i Maja Todorović) prati ga od razočaranog, zapuštenog turskog vazala, do epskog junaka koji na dvoboj izaziva Musu Kesedžiju.

- Film ima velike potencijale značajne za čitavu domaću kinematografiju, novo preispitivanje mitova kinematografskim sredstvima, nacionalna istorija preneta je kroz uverljiv, uzbudljiv dramski jezik - ističe se u odluci komisije.

Marko Kraljević i Musa Kesedžija na slici  Vladislava Titelbaha, Foto Vikipedija (detalj)

Reditelj koji već decenijama živi u Americi Zoran Amar potpisuje film o gardistima i kao scenarista, a opisuje ga kao "triler sa društveno političkom pozadinom".

- Scenario ne osuđuje, a još manje slavi, samo pokušava da do kraja razume i dopuni sve "rupe u ogradi" dokumentovanih događaja iz perioda bekstva i skrivanja bivšeg generala - piše, pored ostalog, u obrazloženju. - Ovaj budući film može postati uporišno mesto na kome političke, vojne i ratne tabu teme naše stvarnosti mogu skinuti sa sebe oznaku "strogo poverljivo" i dozvoliti nam da slobodno pogledamo budućnosti u oči a da nas niko za prošlost neće optužiti.

Novac je izdvojen i za svojevrsni road movie Vladimira Tagića "Jugo florida", koji prati putovanje oca i sina u raspalom očevom automobilu. Komisija je procenila da autor sa lakoćom, duhovitošću i bez patetike govori o krhkosti i prolaznosti ljudskog života.

Scenario Daneta Komljena, iako nije dobio najviše novca, komisija je ocenila kao najbolji projekat na konkursu. Reč je o potrazi glavnog junaka koji korača ulicama Beograda i šumama Bosne, tražeći svog brata a u stvarnosti pronalazi sebe kao duha.

Gubitnici

NA konkursu za dugometražni film, po tradiciji, mnogo više filmova ostalo je "ispod crte". Novac nije dobio 41 projekat, a neke od njih potpisuju i zvučna rediteljska imena poput Slobodana Šijana, Gorana Markovića, Nikite Milivojevića, Slobodana Pešića, Miroslava Terzića, Milorad Milinkovića... Ni ovoga puta Srđan Dragojević nije prošao na konkursu iako je prijavio dva projekta - "Škartovi" i "Bilo jednom na Istoku". Odbijen je i nastavak "Munja" po scenariju Srđe Anđelića, a u režiji Nikole Đurička.

FCS je juče dodelio i sredstva na konkursu za dugometražni igrani film za decu i omladinu, a 30 miliona dinara pripalo je projektu Darka Lungulova "1970".

Milan Marić, Foto D. Milovanović

- Kroz priču o odrastanju smeštenu u specifično društveno-politički kontekst glavni junak prepoznaje da život nema unapred određen plan i da nije uvek ono što je mogao da doživi iz svoje dečačke sobe. Na tom putu upoznaje se sa filozofijom hipi kulture i osećanjem slobode, alternativnom muzičkom scenom, političkim kontekstom, ljubavi, ali i samim sobom - navela je komisija.

Na konkursu za domaće dugometražne dokumentarce, odbijena su 22 projekta, a biće finansirano sedam. Među njima 4,5 miliona pripalo je ostvarenju o našem velikom reditelju i scenaristi "U kapsuli - Vlatko Gilić", Danila Lazovića. Pažnju privlači i "Razoreni Jasenovac - saga o revizionizmu", Vladimira Paskaljevića (četiri miliona).

Zoran Amar, Foto A. Stanković

Najviše novca biće opredeljeno za "Portret umetnika u potrazi" Maše Nešković - šest miliona. FCS će podržati i ostvarenja "Nisam ti rekao" Vojina Ivkova, sa 1,9 miliona, "Prazan, ništavan", Stanislava Dragomirovića - 3,8 miliona, "Zima jednog proleća" Milana Nikodijevića - 2,5 miliona i "Godina, zemlja, 4 čoveka" Borisa Kovača, sa 1,8 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)