UMETNOST FOTOGRAFIJE: Igor Marinković - prizori iz Pjongjanga

M. N. M.

10. 11. 2020. u 16:43

MNOŠTVO upečatljivih, čak i za nas koji smo u socijalističkom uređenju živeli, prečesto nestvarnih prizora, zabeležio je vrsni foto-reporter "Novosti" Igor Marinković kada je, pre četvrt veka, ostvario jedan od životnih snova otputovavši u Severnu Koreju i boraveći u Pjongjangu.

УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: Игор Маринковић - призори из Пјонгјанга

Foto I. Marinković

- U "najbezbednijoj zemlji na svetu" odmah vas "upozore" da ništa ne može da vam se desi dok ste tamo, a mnogi do samog kraja svog boravka ostanu nesvesni da su sve vreme bili pod "zaštitom" - seća se Igor, kroz čiji su objektiv zabeleženi prizori gužvi u metrou i autobusima, u gradu duž čijih šest traka saobraćajnica tek povremeno prođe i neki - automobil. Sačuvao je i mnoštvo fotografija prelepe dece u uniformama nalik našim pionirskim, no uvek sa pomalo uplašenim izrazima lica - jer, njemu niko nije branio da ih fotografiše, no same "modele" najčešće bi sačekala grdnja zbog "poziranja" strancu.

- U Pjongjangu postoje luna-parkovi poput američkih, koji su za njih besplatni, dok za turiste važe drugačije tarife - navodi Marinković, koji je prizor mališana koji se drži za rešetke zabeležio upravo u jednom takvom luna-parku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)