ZASLUŽENA ŽETVA NAGRADA: Leskovačko Narodno pozorište doživelo trijumf na ovogodišnjem 56. festivalu "Joakim Vujić" sa čak devet priznanja

I. Mitić

09. 11. 2020. u 09:17

NARODNO pozorište u Leskovcu zabeležilo je veliki uspeh na 56. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić". Teatru iz grada na Veternici pripalo je čak devet nagrada, a među njima i dva najviša priznanja ovog festivala. Stručni žiri za najbolju u celini proglasio je predstavu "Svici", a kritika koprodukciju leskovačkog i prištinskog pozorišta "Ako se probudiš ili kao da je važno".

ЗАСЛУЖЕНА ЖЕТВА НАГРАДА: Лесковачко Народно позориште доживело тријумф на овогодишњем 56. фестивалу Јоаким Вујић са чак девет признања

Predstava "Svici" / Foto NP Leskovac

- Zaista fantastičan uspeh i on je potvrda našeg posvećenog rada. Prepoznati smo kao pozorište koje je u protekloj sezoni napravilo najznačajniji iskorak u svakom smislu, a posebno zbog toga što nas dugo nije bilo na festivalu, pa smo možda bili i neka vrsta iznenađenja. Ovde ima potencijala i želje da pravimo dobre predstave, a ako one nađu put do nagrada tim bolje - ističe glumac Dragan Boža Marjanović koji je nepune dve godine i direktor leskovačkog pozorišta.

Među sedam selektovanih predstava, Leskovac se na ovogodišnjem "Joakimu" predstavio sa dva savremena dramska teksta.

- Ako pravimo neku paralelu, vezuje ih otuđenje koje je prisutno u porodicama i društvu. Obe predstave imaju odličnu interakciju sa publikom jer svi prepoznajemo tu problematiku. Predstave nas opominju da se osvestimo i da povedemo računa o svojim bližnjima, pre svega o deci, ali i o porodici kao osnovi jednog društva - navodi Marjanović.

On dodaje da je pandemija ostavila posledice i na rad pozorišta koje je i za ovu sezonu imalo ambiciozne planove.

Dragan Boža Marjanović / Foto I. Mitić

- Bilo je uslova da i ovu sezonu uradimo podjednako kvalitetno. Važna nam je podrška lokalne samouprave koja, možda jedina u Srbiji, godišnje za kulturu izdvaja više od devet odsto svog budžeta, ali zbog poznatih okolnosti pojedine planove smo morali da odložimo za narednu godinu. Naš generalni cilj je da svoj uticaj proširimo ne samo u našoj zemlji već i na region - zaključuje Marjanović.

Veliki broj priznanja je i velika obaveza za sve zaposlene u leskovačkom pozorištu koji, zahvaljujući renoviranom zdanju, imaju sve uslove za još veće uspehe. Leskovac će u maju sledeće godine biti domaćin narednom Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije i to će biti uvertira u obeležavanje veoma značajnog jubileja, 125 godina rada, za čiju se proslavu leskovački teatar već sada priprema.

Dominirali "Svici"

POSLE pet godina, koliko leskovačko Narodno pozorište nije prijavljivalo predstave za učešće na "Joakimu", "Svici" su osvojili sedam, a predstava "Ako se probudiš ili kao da je važno" dve nagrade. Za režiju predstave "Svici" nagrađena je rediteljka Ksenija Krnjajski, a tri glumačke nagrade pripale su Petri Dimitrijević, Nataši Stanković i Bojanu Veljoviću. Suna Kažić je nagrađena za najbolji kostim, a specijalna nagrada za dizajn svetla pripala je Radomiru Stamenkoviću. Predstava "Ako se probudiš ili kao da je važno", u režiji Nenada Todorovića, Goranu Stojčetoviću donela je nagradu za najbolju scenografiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)