SVE LEPOTE SRBIJE: Ilustrovana knjiga Maje Pantić sa ilustracijama Ane Grigorjev

Marina Mirković

27. 10. 2020. u 14:25

KNjIGA "Ana i Luka upoznaju Srbiju" Maje Pantić, ilustrovana magičnim radovima Ane Grigorjev - čiji je ilustratorski potpis sam već postao velika preporuka, suma je ranije pojedinačno objavljivanih slikovnica o naslovnom dvojcu, svih u izdanju "Čarobne knjige".

СВЕ ЛЕПОТЕ СРБИЈЕ: Илустрована књига Маје Пантић са  илустрацијама Ане Григорјев

Foto privatna arhiva

Ovoga puta, u luksuznoj opremi, na više od stotinu strana, sabrana su sva dosadašnja putešestvija dečaka i devojčice, uz koja će mnogi drugi dečaci i devojčice čitati, zabavljati se i učiti štošta o znamenitostima i zanimljivostima koje ih okružuju. Ovde, u našoj zemlji, u onoj u kojoj generacije odrastaju prečesto ne upoznavši na pravi način ni glavni grad, niti mnoge od turistički interesantnih destinacija.

Zato, kao prethodnica, pred buduće male istraživače lepota Srbije stižu Ana i Luka, upoznajući zemlju za njih i umesto njih.

Najpre, Beograd, koji su već istražili kroz čak dve slikovnice. Naši junaci su, došavši u posetu kod babe i dede koji žive u Beogradu, uleteli u pravu avanturu otkrivanja znamenitih mesta. Videli su zdanja Narodne skupštine Srbije, Skupštine grada Beograda, posetili Trg Nikole Pašića, Terazijski plato... uz neizostavnu krempitu u Knez Mihailovoj ulici. Kalemegdanska tvrđava do sada je "imala" zasebnu slikovnicu, da li zbog svoje veličine ili veličanstvenosti. Kako god, Anin i Lukin deda svaki dan igra šah na Kalemegdanu, pa je rešio da i unuke povede u otkrivanje tog istorijski interesantnog mesta i prelepog parka na tvrđavi.

Foto privatna arhiva

Novi, novosadski doživljaji brata i sestre, utkani su u opis njihove posete tetki, koja živi u Novom Sadu. Tetka i teča imaju sina Ivicu, koji ove godine učestvuje na najpoznatijem festivalu za decu - "Zmajevim dečjim igrama". Mali čitaoci imaju priliku da se uz njih prošetaju najlepšim novosadskim ulicama i uživaju u lepotama Srpske Atine.

Prvi sneg označava pravo vreme da se Ana i Luka spreme za put na Kopaonik, planinsku lepoticu i meku svih skijaša i ljubitelja zimskih radosti. Vožnja žičarom i prva skijaška iskustva biće tema za prepričavanje kada se vrate kući.

Foto privatna arhiva

Prelepo letnje iskustvo Ana i Luka doživeće kada, umesto na more, odu kod svog strica, u vikendicu na Zlatiboru. Tu će se družiti sa svojim sestrama Jovanom i Milicom, koje ih upoznaju sa čarima Zlatibora. Deca imaju priliku da idu na jahanje, voze se pedalinom, da odu na izlet na "Šargansku osmicu", u Drvengrad i Stopića pećinu.

Maja Pantić, sa pristupom interesantnim deci, otkriva zanimljivosti pored kojih često prolazimo ni sami ih ne primećujući, otvara im oči i razigrava maštu pred celim jednim svetom koji je oko njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024