NAJBLIŽA SVOJTA SU MI PISCI I ČITAOCI: Otvoren "Sajam u SKZ" predstavljanjem knjige Radovana Belog Markovića

D. Bogutović

21. 10. 2020. u 12:44

PREDSTAVLjANjEM novog romana Radovana Belog Markovića "Stojna vetrenjača", objavljenog u znamenitom "plavom kolu" Srpske književne zadruge, juče je u knjižari ove izdavačke kuće počeo "Sajam u SKZ" koji će trajati do 31. oktobra.

НАЈБЛИЖА СВОЈТА СУ МИ ПИСЦИ И ЧИТАОЦИ: Отворен Сајам у СКЗ представљањем књиге Радована Белог Марковића

Foto V. Danilov

Otvarajući Sajam Duško Babić, upravnik SKZ, je rekao:

- "Godina korone" naterala nas je da se priviknemo na lišavanje i odricanje. Mnoge lepe stvari koje smo voleli, izostale su ili su odložene na neodređeno vreme, ali, ova godina nas je naučila da se dovijamo i snalazimo, da tražimo zamenu za ono što nam je, višom silom, uskraćeno. Tako smo došli na ideju da umesto "pravog sajma" organizujemo manifestaciju "Sajam u SKZ", gde ćemo našim čitaocima i članovima ponuditi ono najlepše i najvažnije što sajam knjiga podrazumeva. Pored maksimalnih popusta, svakog dana predstavićemo po jednu novu Zadruginu knjigu i pred čitaoce dovesti jednog pisca.

Foto V. Danilov

Uz napomenu da se čitaoci u svim romanima Belog Markovića, pa i u ovom, sreću sa prisnim svetom, Radivoje Mikić je rekao:

- Smešten u Belo Valjevo, roman najvećim delom obrađuje kraj 19. i početak 20. veka, a u njemu je ispričana neobična priča o bojaru Tadiću, izdanku velike i moćne porodice, koja je na sumnjiv način, u jednom kraćem periodu, i promenom vere, stekla ogromno bogatstvo.

SLOBODA NIJE SRAMOTA

- NA današnji dan 1944. u Boga godine Miladin Petrović iz kolubarskog kraja Nepričave, podigao je, pod kišom metaka, zastavu na Palati "Albanija". Sloboda nikad nije bila narodna sramota. Slava Miladinu Petroviću - rekao je Beli Marković.

On podiže vetrenjaču mimo svake logike i potrebe na Poparskom brdu, kako će se kasnije ispostaviti, na klizištu. Taj poduhvat pretvara se u stalni povod za razne čaršijske priče i nagađanja. U roman pisac je uveo i krupne figure iz sveta duha (B. Kovačević, B. Petronijević, J. Cvijić, M. Glišić, S. Sremac, L. Lazarević...) koji se javljaju kao likovi ili izvor za pojedine važne elemente fabule. U groteskno-komičnom okviru data je vizija tragične ljudske sudbine.

U kratkoj i efektnoj besedi, datom stilom i jezikom iz njegovih romana, Beli Marković je istakao:

- Nagnut je moj vek, te mi se, već i stoga, može pokloniti vera da od roda svakoga prizivam, ali nemam bliže svojte od pisaca i od čitalaca, brojeći i mnozinu književnih junaka i junakinja. Otuda mi je i tvrdo uzdanje da se san i java, život i smrt, jasnom brazdom nikada neće razmeđiti - dok se knjige pišu i na svet izdaju. Ovog doba okuženost raspršila nas je, gdekoga i sa ovog sveta i ukinula, ali ostatak je i sabrala - ovde i drugde - meždu knjigama, gde i treba da bude. Jeste: sajamska razvašarenost godi oku i duši, pokazuje koliko nas ima i kakvih nas sve nema, i vedomoje da se sa dojakošnjih sajmova okrvavljene glave niko nije vratio, počem knjige, količestvom i pojedinačnošću, oblagorođuju ljude i blaže duševnu kaustiku, prem ako je ljudski od  Sajma malo i predahnuti, je da bi poznali koliko nam Sajam nedostaje.

Danas u podne u knjižari SKZ gostovaće Matija Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima