NA BALKANSKIM MUKAMA: Na sceni BDP premijerno "nije to to" u režiji Tomija Janežiča

M. A. K.

17. 10. 2020. u 10:19

SCENSKO istraživanje nastalo prema dramskom predlošku Simone Semenič i u rediteljskoj laboratoriji Tomija Janežiča - "Nije to to - Studije Fausta", premijerno će večeras biti izvedeno na sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

НА БАЛКАНСКИМ МУКАМА: На сцени БДП премијерно није то то у режији Томија Јанежича

"Nije to to - Studije Fausta" / Foto BDP

Reč je o jednom od projekta koji predstavljaju inovaciju na repertoaru ove kuće, a rade se u zajedničkoj produkciji regionalnih teatara i festivala.

Predstava koja je okupila osam glumica sa prostora bivše Jugoslavije, koprodukcija je BDP-a, Sarajevskog ratnog teatra SARTR, Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Publika na Crvenom krstu tako će gledati Selmu Alispahić, Maju Salkić, Eminu Muftić, Maju Ranđić, Amilu Terzimehić, Dunju Stojanović, Karmen Bardak, dok crnogorska glumica Jelena Laban, zbog situacije sa epidemijom korone, neće biti fizički prisutna, ali će se videti na snimljenim materijalima. Deo glumačkog ansambla čine i dva asistenta režije Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

Poetiku slovenačkog reditelja Tomija Janežiča naša publika je poslednje dve decenije upoznala preko šest predstava koje je ostvario sa beogradskim i novosadskim ansamblima: u Ateljeu 212 režirao je Šekspirovog "Kralja Lira" (sa Ljubom Tadićem), Simovićevo "Putujuće pozorište Šopalović" i komad "Šuma blista" Milene Marković, čijeg "Nahoda Simeona" je postavio u SNP-u, kao i Čehovljevog "Galeba". Zbog trenutnih poslovnih obaveza Janežič neće biti na večerašnjoj premijeri, kao što početkom nedelje nije prisustvovao ni predstavljanju projekta koji nije inscenacija Geteovog "Fausta", već predstava koja se bavi njegovom suštinom i to kroz prizmu savremenih odnosa na Balkanu.

Ali, nastala kao kolektivni kreativni čin, predstava tematizuje i mitove, predstave o svetu, pozorištu, sa ciljem da kod gledalaca pokrene što širu asocijativnost.

KRAĆE NEGO INAČE

POZNAT po tome da izvođenja njegovih rediteljskih tumačenja traju po nekoliko sati, Janežič je ovoga puta napravio "kondenzovanu" predstavu, od nepunog sata. Repriza je planirana za nedelju, 18. oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)