DANAS POZNAT DOBITNIK "NOBELA" ZA KNJIŽEVNOST: Favorit Marisa Konde

A. P.

08. 10. 2020. u 08:00

SVE oči svetske književne scene danas će biti usmerene ka Stokholmu, gde će, tradicionalno, u 13 časova, biti saopšteno ime laureata Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu.

ДАНАС ПОЗНАТ ДОБИТНИК НОБЕЛА ЗА КЊИЖЕВНОСТ: Фаворит Мариса Конде

Foto Promo

Svetski mediji spekulišu da će Švedska akademija ove godine birati "mudrije i opreznije", odnosno, da će laureat biti neko "bez mrlje" u životu i karijeri. Prošlogodišnja dodela "Nobela" Peteru Handkeu izazvala je nezapamćenu lavinu osuda, spočitavali su austrijskom piscu sve moguće grehe, pa čak i "učestvovanje u genocidu", a sve zato jer je javno ustao u odbranu srpskog naroda tokom ratova devedesetih.

Prema procenama kladionica (iako one gotovo nikada ne pogode laureata), najviše šansi ove godine ima pisac van engleskog i van evropskog područja, po mogućnosti žena i crnkinja, u šta se najbolje uklapa Marisa Konde (na slici), književnica sa Gvadalupea.

Njene centralne teme su pitanje rase i nejednakosti, što je dodatno stavlja na listu "poželjnih laureata", a bila je i dobitnik Alternativnog "Nobela" 2018. godine, kada onaj "pravi" nije bio uručen zbog seks skandala u Švedskoj akademiji.

Foto Promo

Osim Marisa Konde, pri vrhu kladioničarske liste su večni kandidati - Haruki Murakami, Ljudmila Ulicka, Margaret Atvud, An Karson, Ngugi va Tiongo, Ismael Kadare, Mišel Uelbek...

Zanimljivo je da se pri vrhu nalaze čak tri kineska pisca, među kojima se prvi put pojavljuje ime postmodernističkog autora Ju Hua, čestog i dragog gosta Srbije i prijatelja reditelja Emira Kusturice. Osim njega, na listi se visoko kotira još jedan "debitant", nama i te kako poznato ime - američko-srpski pesnik Čarls Simić.

Da li će "Nobela" dobiti neko poznato ime ili će opet biti iznenađenja, saopštiće nam danas sekretar Akademije Mats Malm.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu