PISCI USTALI U ODBRANU KOLEGE: Nakon tužbe Ilića, kolege podržale Igora Perišića (FOTO)

M. MIRKOVIĆ

25. 09. 2020. u 19:36

AKTUELNI laureat "Ninove" nagrade za roman godine, Saša Ilić, tužio je teoretičara književnosti dr Igora Perišića, zbog stavova i teza koje je Perišić javno iznosio dosledno se suprotstavljajući odlukama "Ninovog" žirija - a pre svega ideološkim mehanizmima koji artikulišu funkcionisanje tog žirija, ali umnogome utiču i na celu književnu scenu.

ПИСЦИ УСТАЛИ У ОДБРАНУ КОЛЕГЕ: Након тужбе Илића, колеге подржале Игора Перишића (ФОТО)

Foto N. Skenderija

Dok je "Ninovac" Ilić, nakon jučerašnjeg pripremnog ročišta na kome se nije direktno suočavao sa tuženim, žurno napustio Palatu pravde izbegavajući da se suoči i sa kamerama - Perišića je ispred, uz novinarske ekipe, dočekala i ekipa prijatelja pisaca.

"Bojkotaši 'Nina'" Vladimir Tabašević, Vladimir Kecmanović, Igor Marojević, Slaviša Pavlović, uz Stefana Mihajlovskog, svesrdno su podržali književnog znalca koji je pravo iz sudnice stao pred kamere i izgovorio:

- Možda bi najprimerenije bilo da vam se obratim uz reči "Drugovi i drugarice, srećna vam nova 1945".

Perišić je pojasnio da za njega ceo ovaj proces, koji je u začetku, "predstavlja veliki retro šok i korak unazad, u vreme kada su zemljom kružili politički komesari koji su proveravali podobnost intelektualaca - dakle, ljudi koji su u obavezi da podvrgavaju kritici sve ono što je od javnog značaja".

- Podnosilac tužbe sebe vidi kao bitnu figuru u antiratnoj politici, ali i sam sam neko ko se suprotastavlja ratnoj politici i retorici - dodao je Perišić. - Zato mislim da Ilić radi nešto loše za mir u regionu, insistirajući na nekakvim lukrativnim narativima i potrebi da nas miri i četvrt veka kasnije, što je kontraproduktivno i daje impuls za nove sukobe.

Saša Ilić je Igora Perišića tužio za njegov stav, što je prvi pokušaj uvođenja verbalnog delikta u kulturi, od pada Berlinskog zida, jasan je Vladimir Kecmanović, koji kaže:

- Ideja da se neko tuži zbog mišljenja i stava koji iznosi, bila bi smešna da nije tužna, i nije mi jasno kako pravosuđe nema nekakav mehanizam da ovakve tužbe odbaci. Ilić je izabrao pogrešan put, jer ako neko hoće da mu se knjiga proda u više od hiljadu primeraka, ideja je da neko tuži njega!

TUŽBA Saša Ilić

Foto N. Skenderija

Ilićev prethodnik u nizu laureata "Ninove" nagrade, Vladimir Tabašević, podsetio je da je pisac Saša Ilić tužio Perišića za povredu ugleda i ličnog osećanja časti, zbog teze koju je Perišić izneo a koja nije bez smisla:

- Apsurdno je što je baš Ilić u svom književnom angažmanu radio na otvaranju sukoba na ovim prostorima, i da upravo on pripada propagandnoj mašineriji koja radi na uništavanju osećanja časti kod svih građana Srbije. Mašineriji koja onemogućava da se bilo ko oseća časno i dostojanstveno, insistirajući na tome da je jedino poželjno osećanje građana Srbije - krivica.

SUKOBI NA KNjIŽEVNOM POLjU

SAMA "Ninova" nagrada, istakao je i Tabašević, mesto je sukoba i borbe na književnom polju i nešto što se mora podvrgavati kritici i pokušajima prevrednovanja.

Igor Marojević naglasio je da je sama nagrada značajna, iako neopravdano, te da zbog toga tenzije od prošlogodišnje dodele gotovo da i nisu splašnjavale:

- U međuvremenu se jedino pojavio kovid koji se pokazao kao dobar saveznik "Ninove" nagrade, ali kao nešto manje dobar saveznik laureata, čija je knjiga najslabije prodavani roman koji je poneo ovu nagradu.

Igor Marojević smatra da se tužba protiv Igora Perišića najtačnije može opisati kao - progon javne reči, i dodaje:

- Optuženi je intelektualac poznat po demokratskim stavovima, i pokušaj da se on prikaže u nekakvoj opskurnoj varijanti je apsurdan - a pravi je paradoks što nas na totalitarne metode, koje podrazumevaju i prisilno rušenje slobode javne reči, vraća neko ko se predstavlja kao pripadnik progresivnih snaga. Pitam se šta će to i njemu samom, šta će ovim postići, i zašto je njegova duševna bol tako jeftina?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)