BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: Nagrada "Veruj u sebe" Sanji Ninković

D. B. M.

23. 09. 2020. u 19:21

BALETSKA predstava "Jedan" u koreografiji i režiji Sanje Ninković biće izvedena sutra uveče od 20 časova na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, a danas je u zgradi Geozavoda održan susret novinara sa ovom umetnicom.

БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ ИГРЕ: Награда Веруј у себе Сањи Нинковић

Foto: D. B. M.

Povod je dodela nagrade "Veruj u sebe", koju prvi put dodeljuje Erste banka kao prijatelj Festivala, a dobitnica je upravo Sanja Nikolić. Nagrada će joj biti uručena posle izvođenja predstave.

- Festival igre pratim od osnivanja i bila sam ponosna kada je predstava "Jedan" uvrštena u glavni program - rekla je Sanja Ninković. - Nagrada me je obradovala i to je za mene novi podstrek. Predstava je inspirisana distopijskim filmom "Jastog" Jorgosa Latimosa. Želela sam da gledaoci osete kakav je pritisak okoline na osobu koja je bez emotivnog partnera, kao i koje pritiske ta osoba sama sebi nameće da bi se uklopila u društvene obrasce. Na koje smo sve kompromise spremni da bi opstali u partnerskim vezama, ili nam je dovoljno da budemo samo deo slike idealnog života u dvoje.

Sanja Ninković je solista baleta u Narodnom pozorištu, a solističke uloge osvajala je u baletima "Uspavana lepotica", "Žizela", "Labudovo jezero", "Nečista krv". Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja.

- Srbija ima umetnike koji imaju šta da pruže, a Sanja Ninković je jedna od njih - kazala je Marija Bajčetić, predsednica Udruženja baletskih umetnika, napominjuči da je pozif BFI veoma značajan, jer je umetnička igra kod nas malo zastupljena u javnosti.

"Jedan" je poslednja predstava koja će se u okviru Beogradskog festivala igre održati u septembru, jer je "Moje telo..." Olivijea Diboa iz Pariza otkazana.

Direktorka festivala Aja Jung je najavila nastavak festivala u novembru, kada će nastupiti kompanije 111 iz Tuluza, Inbal Pinto it Tel Aviva, Voetvok iz Antverpena, Silvije Gribaudi iz Venecije, Rie Rodrigeš iz Rio de Ženeira...

- Nijedna predstava 17. Beogradskog festivala igre nije otkazana, samo se datimi izvođenja menjaju i zavise od epidemiološke situacije u našoj i zemljama iz kojih umetnici dolaze - rekla je Aja Jung.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024