ZAVRŠEN 87. VUKOV SABOR U TRŠIĆU: Jezik - majčevina i očevina (FOTO)

V. MITRIĆ

20. 09. 2020. u 20:58

JEZIK je naša uža i šira otadžbina. Majčevina i očevina.

ЗАВРШЕН 87. ВУКОВ САБОР У ТРШИЋУ: Језик - мајчевина и очевина (ФОТО)

Fpoto: V. Mitrić

Dedovina i praprađedovina, poručio je na završnoj svečanosti ovogodišnjeg 87. Vukovog sabora u Tršiću, kod Loznice, ovogodišnji saborski besednik, književnik Janko Vujinović, rođeni Jadranin, iz sela Bradića u Vukovom kraju.

Kao što se ne može zaustaviti ptica i voda, primetio je Vujinović, "tako i naša vukovska reč nema granice":

- Bez obzira na to kako taj jezik tamo imenuju! A jezik, davno je rečeno, formira našu svest. Iako je zapisao da se u Tršiću rodio i uzrastao, te misli da na svijetu nema ljepšega mjesta od Tršića, niti ljepše zemlje od Srbije, Vukov zavičaj je daleko širi od Jadra i Podrinja, pa i od Srbije u ondašnjim pa i sadašnjim granicama. Vukov je zavičaj - srpski jezik, jedna je od poruka besednika Vujinovića.

U ime domaćina saboraše je pozdravio Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, a završna svečanost počela je, po tradiciji, na letnjoj pozornici kraj Žeravije, podizanjem saborske zastave i "Himnom Vuku" Stevana Mokranjca.

Scensko delo "Dositej u Srbiji", po tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Marka Stanića, izveli su, na veliko zadoljstvo publike koja je pratila saborske svečanosti od ponedeljka kada je počela ova manifestacija u Vukovom domu kulture u Loznici, Aleksandar Srećković Kubura, Nenad Ćirić, Ivan Jevtović, Nebojša LJubišić i Joakim Tasić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

veljko živković

25.09.2020. 01:55

Улоге: Ненад Ћирић као Доситеј Обрадовић, Александар Срећковић Кубура као Вожд Карађорђе Петровић, Иван Јевтовић као Кнез Сима Марковић, Небојша Љубишић као Војвода Младен Миловановић и Јоаким Тасић као Вук Стефановић Караџић. Представа "Доситеј у Србији" рађена по тексту Милована Витезовића у режији Марка Станића. Представа "Доситеј у Србији" била је супер!