ZAVRŠEN 87. VUKOV SABOR U TRŠIĆU: Jezik - majčevina i očevina (FOTO)

V. MITRIĆ

20. 09. 2020. u 20:58

JEZIK je naša uža i šira otadžbina. Majčevina i očevina.

ЗАВРШЕН 87. ВУКОВ САБОР У ТРШИЋУ: Језик - мајчевина и очевина (ФОТО)

Fpoto: V. Mitrić

Dedovina i praprađedovina, poručio je na završnoj svečanosti ovogodišnjeg 87. Vukovog sabora u Tršiću, kod Loznice, ovogodišnji saborski besednik, književnik Janko Vujinović, rođeni Jadranin, iz sela Bradića u Vukovom kraju.

Kao što se ne može zaustaviti ptica i voda, primetio je Vujinović, "tako i naša vukovska reč nema granice":

- Bez obzira na to kako taj jezik tamo imenuju! A jezik, davno je rečeno, formira našu svest. Iako je zapisao da se u Tršiću rodio i uzrastao, te misli da na svijetu nema ljepšega mjesta od Tršića, niti ljepše zemlje od Srbije, Vukov zavičaj je daleko širi od Jadra i Podrinja, pa i od Srbije u ondašnjim pa i sadašnjim granicama. Vukov je zavičaj - srpski jezik, jedna je od poruka besednika Vujinovića.

U ime domaćina saboraše je pozdravio Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, a završna svečanost počela je, po tradiciji, na letnjoj pozornici kraj Žeravije, podizanjem saborske zastave i "Himnom Vuku" Stevana Mokranjca.

Scensko delo "Dositej u Srbiji", po tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Marka Stanića, izveli su, na veliko zadoljstvo publike koja je pratila saborske svečanosti od ponedeljka kada je počela ova manifestacija u Vukovom domu kulture u Loznici, Aleksandar Srećković Kubura, Nenad Ćirić, Ivan Jevtović, Nebojša Ljubišić i Joakim Tasić.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)