MOSTRA: Zlatni lav u Veneciji za film Nomadska zemlja

Tanjug

12. 09. 2020. u 22:29

FILM "Nomadska zemlja" (Nomadland) rediteljke Kloi Žao, drama iz vremena recesije u kojoj glumi Frances Mekdormand, osvojila je danas Zlatnog lava za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji, održanom u skladu sa merama uvedenim zbog pandemije korona virusa.

МОСТРА: Златни лав у Венецији за филм Номадска земља

Foto: Tanjug/AP

Žao i Mekdormand uključili su se u ceremoniju putem videa iz SAD kako bi prihvatile nagradu, s obzirom na to da su ograničenja putovanja otežala dolazak do Lida mnogim holivudskim filmskim stvaraocima i glumcima, prenosi AP.

Italijan Pjerfrančesko Fabino osvojio je nagradu za najboljeg glavnog glumca za „Padrenostro“, (Oče naš), italijansku priču o odrastanju koja se odvija u pozadini terorističkog napada iz sedamdesetih.

Britanka Vanesa Kirbi osvojila je nagradu za najbolju glavnu glumicu za "Komade žene", dramu o emocionalnom udaljavanju para nakon što im je beba umrla tokom porođaja u kući.

Japanski reditelj Kijoshi Kurosava osvojio je Srebrnog lava za najbolju režiju za "Suprugu špijuna", dok je glavnu nagradu žirija Srebrni lav dobio Meksikanac Mišel Franko za njegovu distopijsku dramu "Novi poredak". Ruski film „Dragi drugovi!“ o masakru iz 1960-ih u bivšem Sovjetskom Savezu, osvojio je specijalnu nagradu žirija, dok je Čajtania Tamhane osvojio najbolji scenario za „Učenika“, film o želji Indijca da postane operski pevač.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)