IZLOŽBA SLIKA ANATOLIJA IVAKINA U GALERIJI `73: Život na platnu

M.A.K.

07. 09. 2020. u 18:42

PEDSETAK ulja na platnu, čija su tema pejzaži, mrtve prirode, portreti, čini postavku slika ruskog umetnika sa adresom u Beogradu, Anatolija Ivakina, koja se može obići u Galeriji `73 na Banovom brdu do 15. septembra.

ИЗЛОЖБА СЛИКА АНАТОЛИЈА ИВАКИНА У ГАЛЕРИЈИ `73: Живот на платну

Anatolij Ivakin

Rođen 1950. u gradu Korkino ( Južni Ural), Ivakin je završio Arhitektonski fakultet u Sverdlovsku, na kome je jedno vreme i predavao. Arhitekturom i izvođenjem projekata se bavio do 2009. kada prelazi u slobodne umetnike i posvećuje se slikarstvu i grafici, kojima se bavi i otkako se preselio u Srbiju, 2015. godine.    

Anatolij Ivakin

 - Ovaj slikar pripadnik je treće generacije ruskih majstora koji su izabrali Srbiju za svoju drugu otadžbinu - piše u katalogu izložbe istoričar umetnosti Dejan Đorić, likovni kritilar "Novosti". - Prvu čine sjajni beli emigranti, koji su preporodili ceo kulturni život u Beogradu između 1918. i 1940, druga generacija su njihova deca (Igor Vasiljev, Leonid Šejka, Olga Olja Ivanjicki, Marklen Mosijenko i Đorđe Prudnikov) a zatim dolaze mnogi znani i neznani slikari koji naročito posle Perestrojke biraju slikovitu, toplu i prijateljsku Srbiju za stalno ili privremeno boravište. Anatolij Ivakin je ovde došao kao istaknuti, uspešni stvaralac i time je njegovo priznanje našoj likovnoj sceni i sredini veće.

Anatolij Ivakin

Između ostalog Đorić u radovima Ivakina primećuje duboko poštovanje prema ruskoj tradiciji slikarskog i vajarskog realizma", ali sa "manje krutog oponašanja prirode, preciznosti i detaljisanja, a mnogo slobode i ekspresije, poleta u potezu, skoro do apstrakcije":

- U svetu vrsnih realista, u ruskom živopisanju, nema mesta za mrtvu fotografiju kao polazište, već za sam život- ističe Đorić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!