U ZNAKU ANTIKOVIDA: Međunarodni Filmski festival u Veneciji

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

01. 09. 2020. u 15:45

MEĐUNARODNI Filmski festival u Veneciji, 77. po redu, prvi je italijanski hrabar izazov Kovidu 19 sa restriktivnim merama, ali i događaj kojim se želi pokazati da se mora ići ka preporodu, uprkos pošasti koja je bila zahvatila Italiju u ogromnim razmerama.

У ЗНАКУ АНТИКОВИДА: Међународни Филмски фестивал у Венецији

Foto: Depositphotos

Sve će imati jednu drugačiju fizionomiju gde dominira veoma strog protokol antikovid, na crvenom tepihu iza zida visokog dva metra prošetaće se manji broj svetskih zvezda, samo mogu biti prisutni fotografi i neophodni staf, ništa gledaoci oni mogu pratiti sve onlajn, nema fotografisana, pozdrava, brisana je i gala večera.

Jedno izdanje gotovo neprepoznatljivo, nijedan holivudski film, a mesta u sali su prepolovljena, ulaz rezervisan elektronski, sa maskama na licu u vreme projekcije ali i izvan sala, merenje tempreture na devet različitih ulaza da bi se održala distanca.

Direktor Festivala Alberto Barbera opredelio se za jednu selekciju autora u znaku kvaliteta, u znaku ženskih reditelja, u konkurenciji u raznim sekcijama ima osam žena reditelja, u zvaničnoj konkurenciji Italija ima četiri filma od 18,  a za nagradu Zlatni Lav cilja film "Sestre Makaluzo", reditelja Ema Dante, tu su i "Mis Marx" Suzane Nikijareli i "Noturno" Đanfranko Rozija kao i "Očenaš" reditelj je Klaudijo Noće.

 Na festivalu od 2. do 12 semptembra biće prikazano 18 filmova u zvaničnoj konkurenciji za nagradu "Zlatni lav", a ukupno u raznim sekcijama 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova. Ovogodišnjim žirijem predsedava  australijska glumica Kejt Blančet, a među članovima su i francuska glumica Lidivin Sanije i američki glumac i reditelj Met Dilon.

Festival će otvoriti italijanki film "Lači" reditelja Danijela Luketija, a projekciji će prethoditi omaž posvečen nedavno preminulom Eniju Morikoneu. Biće prikazani filmovi iz Irana, Bosne, Azerbejdžana, Rusije, Japana, Indije i po jedan francuski i nemački film.

Iz inostranstva će između ostalih stići na Festival i Pedro Almodovar, Stejsi Martin, Vanesa Kirbi, Olga Kurulenko kao i britanska glumica Tilda Svinton i rediteljka iz Hongkonga An Hui koje će primiti nagradu za karijeru. Festivalu će prisustvovati veći broj italijanskih glumaca i reditelja, a Festival se zatvara filmom "Pusti me" Stefana Mordinija, film koji je sniman u Veneciji pre pandemije kada se činilo da je visoka voda koja je preplavila trg Svetog Marka najveća nepogoda koja se mogla dogoditi.

Festival će tako ipak slaviti film i posvedočiti da je živ, da želi da se preporodi uprkos svemu i to neće biti fešta to će biti događaj bez glamura, bez američkih filmova koji su upravo na Lidu započinjali trku za Oskara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)