VITEZ KOJI JE VOLEO GLUMU In memoriam – Zoran Miljković (1947-2020)

V.V.S.

24. 08. 2020. u 18:10

PRVAK Malog pozorišta „Duško Radović“ i član ansambla više od tri i po decenije, Zoran Miljković (1947 -2020) preminuo je 20.avgusta u Beogradu.

ВИТЕЗ КОЈИ ЈЕ ВОЛЕО ГЛУМУ Ин мемориам – Зоран Миљковић (1947-2020)

Foto: Printscreen/Jutjub

U glavnom gradu je i rođen, mada je mladost proveo u Požarevcu, gde je i otkro dve svoje najveće strasti – glumu i konje.  Na Ljubičevskim igrama dva puta je odneo pobedu i dobio titulu „Viteza“ višeboja (1967. i 1968.). U Beogradu je prvo upisao studije istorije umetnosti,  istovremeno položio i audiciju u Akademskom pozorištu „Branko Krsmanović“.

Prvi profesionalni angažman dobio je u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banja Luci,  gde je postao stalni član i mladi prvak pozorišta. U  rodni grad vratio se 1976. godine ,kada je i ušao u angažam Malog pozorišta i u njemu ostao do kraja karijere.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih, nagrade u Bugojnu za ulogu Kanibala u Šekspirovoj „Buri“,  dok je na festivalima u Zagrebu i Kotoru osvojio priznanja za  ulogu oca i zveri u predstavi „Lepotica i zver“.


Ostvario je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova -  „Poslednja trka“ jedan je od njih.
Pamte se njegove kreacije u serijama „Otpisani“, “Vruć vetar“, „Bolji život“, „Vuk Karadžić“, filmovima „Doktor Mladen“, „Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“, kao i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja