POSLE FILMA O SPASAVANJU SRPSKE DECE U VREME USTAŠKE NDH: Knjiga o Dianinom herojstvu

J. Kerbler

18. 08. 2020. u 15:00

NAKON filma, u Hrvatskoj u septembru izlazi i knjiga o Diani Budisavljević, autorke Nataše Mataušić, pod naslovom "Prećutana heroina Drugog svetskog rata".

ПОСЛЕ ФИЛМА О СПАСАВАЊУ СРПСКЕ ДЕЦЕ У ВРЕМЕ УСТАШКЕ НДХ: Књига о Дианином херојству

Foto arhiva

Nataša Mataušić bila je i jedna od glavnih savetnica za vreme priprema i snimanja filma Dane Budisavljević o hrabroj ženi koja je spasavala srpsku decu u vreme ustaške NDH, a u međuvremenu je na tu temu odbranila i doktorsku disertaciju. U knjizi će detaljno biti obrađeni svi najvažniji događaji koji su označili život Diane Budisavljević, uz mnogo dosada nepoznatih detalja, budući da godinama posle rata niko nije istraživao šta se zapravo događalo sa kozaračkom decom koju su ustaše zatvorili u nekoliko dečjih logora u Hrvatskoj.

Punih dvadeset godina Nataša Mataušić istraživala je život hrabre Austrijanke koja je spasla hiljade dece, pa je tako pronašla i pet albuma sa 537 originalnih fotografija kozaračke dece.

- Kada sam išla tragom tih fotografija bili su to i najmučniji doživljaji u mom životu. Često sam prekidala rad i plakala - kaže Mataušićeva uoči predstavljanja knjige koju izdaje izdavačka kuća "Profil".

Istražujući život Diane Budisavljević, autorka knjige došla je i do njene unuke Silvije Sabo koja je i sačuvala dnevnike svoje babe. Veoma su potresni snimci na kojima se vide iscrpljena deca, a na mnogim je fotografijama pisalo "umro 1942". Upravo po snimcima iz albuma mnogi su kasnije uspeli da dođu do svoje dece i saznaju tužnu sudbinu koju su doživela.

Dr Mataušić dosada je između ostalog objavila i knjigu o Jasenovcu, a tvrdi da nije moguće danas verovati originalnim dokumentima koji su sačuvani, jer su mnogi od njih bili frizirani ili lažni. Tako je umanjivan i broj žrtava jasenovačkog logora, a nestali su i brojni dokumenti koji bi razjasnili okolnosti u kojima je delovala Diana Budisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta