OBNOVA SVETINJA U OBJEKTIVU: Izložba foto-reportera "Novosti" Zorana Jovanovića Mačka u Trebinju

D. CURAĆ

20. 07. 2020. u 08:12

NA platou Muzeja Hercegovine u Trebinju predstavljena je izložba fotografija "Vaskrs svetinja", autora Zorana Jovanovića Mačka, foto-reportera "Večernjih novosti". U sklopu izložbe prvi put promovisana je knjiga "Protivpravnosti Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica", advokata dr Gorana Đorđevića.

ОБНОВА СВЕТИЊА У ОБЈЕКТИВУ: Изложба фото-репортера Новости Зорана Јовановића Мачка у Требињу

Foto: Novosti

Izložba "Vaskrs svetinja" predstavila je više od stotinu fotografija sakralnih objekata i liturgijskog života Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz tri vremenska perioda - dok su crkve i manastiri još bili u ruševnom stanju, tokom radova na obnovi, te najposle nakon obnove.

Foto: Novosti

 

Ova izložba, koju čini 106 fotografija, po rečima autora nastala je tako što je pre 25 godina počeo da radi priču o manastirima u Crnoj Gori koji su bili razrušeni, a onda je počeo da prati i obnovu ovih svetinja.

- I tada sam radio za "Novosti, kao i sada, i objavljivane su reportaže koje se mogu videti na fotografijama i sve je publikovano. Kako je vreme odmicalo, shvatio sam da to treba skupiti na jedno mesto i uraditi ovakvu izložbu. Advokat Predrag Savić mi je dao ideju, a ja sam te stare fotografije doradio 2017, 2018. i 2019. - istakao je Jovanović.

Ova izložba predstavljena je u Beogradu i Banji Vrujci, a trebalo je da bude predstavljena u Podgorici.

- Imamo danas bolest koja sve nas može da zadesi, ali i onu drugu ljudsku bolest. Nadam se da će ova izložba biti otvorena u Podgorici, kako je bilo i planirano, iako je odložena do daljeg - dodao je Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!