DNEVNIK ZABLUDA : Seča šume na Košutnjaku

Slobodan Maldini

14. 07. 2020. u 05:00

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА : Сеча шуме на Кошутњаку

S.Maldini

KUPAC nacionalnog kulturnog blaga na 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora sa producentskim pravima na više od 200 igranih i 600 dokumentarnih filmova ovenčanih nagradama u Kanu, Berlinu i Veneciji je kompanija "Filmski put d.o.o." u vlasništvu jednog čoveka, osnovana samo mesec dana ranije sa osnivačkim kapitalom 500 evra

KUPAC nacionalnog kulturnog blaga na 20.000 kvadratnih metara poslovnog prostora sa producentskim pravima na više od 200 igranih i 600 dokumentarnih filmova ovenčanih nagradama u Kanu, Berlinu i Veneciji je kompanija "Filmski put d.o.o." u vlasništvu jednog čoveka, osnovana samo mesec dana ranije sa osnivačkim kapitalom 500 evra. Dok je javnost ukazivala na pogubnost ovakvog ishoda i tražila da zaostavština "Avala filma" bude data na raspolaganje Jugoslovenskoj kinoteci, malobrojni su ukazivali na nešto drugo - pripadajuću površinu zemljišta veličine 30 hektara. A ovo zemljište, po tadašnjim tržišnim cenama građevinskih placeva u ovoj ekskluzivnoj gradskoj zoni, vredelo je neverovatnih više od 100 miliona evra.

Oni koji su na dan prodaje "Avala filma" protestovali ispred Agencije za privatizaciju performansom "Povratak otpisanih", nosili transparente sa natpisima "Stop privatizaciji" i "Naše blago ne damo" rezignirani zbog inertnosti Ministarstva kulture da zaštiti filmsko dobro u koje je država ulagala 50 godina da bi ga prodala u bescenje "fantomskoj" firmi, danas su nemi posmatrači epiloga ovog "poslovnog poduhvata". U toku je finalizacija donošenja planskih dokumenata kojima se omogućuje komercijalna izgradnja na ovom jedinstvenom zemljištu na Košutnjaku, prekrivenom kapitalnom šumom. Radi se o beskrupuloznoj prenameni šume u građevinsko zemljište. Prema planu, predviđeno je uklanjanje hektara pod zelenilom i gradnja neverovatnih 570.000 kvadratnih metara ekskluzivnih zgrada komercijalne namene, vrednih više od 1,7 milijarde evra. Ali, kako je moguće da neprocenjivu vrednost nacionalnog dobra "Avala filma" pre pet godina kupi firma sa osnivačkim kapitalom od samo 500 evra, a već danas tu započne posao ranga milijarde evra?

Odgovornost za prodaju "Avala filma" i potonju prenamenu šume u građevinsko zemljište ima država. I u ovom, kao i u dugim slučajevima, pokazalo se da je ona korak ispred stručne javnosti, a 2015. i ispred filmskih radnika koji su, bespomoćno protestujući protiv uništenja nacionalnog kulturnog blaga, žalili što je ono prepušteno u ruke "jednom tajkunu". Međutim, malo ko među njima je mogao da pretpostavi da će država ponovo izaći u susret nesavesnom špekulantskom planu "investitora" i, uništivši i drugi preostali resurs - kapitalnu šumu, napuniti mu džepove milijardom evra. Poražavajuće je što će, po svoj prilici, i ovoga puta podignuta prašina trajati nekoliko dana ili nedelja - dok se ne osuši mastilo sa pečata na novoj urbanističkoj dozvoli za izgradnju na Košutnjaku. A onda ćemo, po ko zna koji put, čuti zvuk motornih testera i brujanje građevinske mehanizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Klarisa

14.07.2020. 14:35

Dobar tekst ali napisan defetistički, kao da nema svrhe boriti se protiv bahatosti i kao da je sve rešeno. Nije i neće biti rešeno onako kako oni, koji se ne obaziru na našu volju, očekuju.

Deda

14.07.2020. 19:15

Dokaz koliko vlast vodi računa o dobrima Srbije, i Košutnjaka kao celine plus Filmskog grada koji ima svoju istoriju i Jugoslovenskog i Srpskog filma. Bahato prodaju nekome ko otvori firmu za 500€ i kupi sve da tamo zaradi na betonu. Građevinska mafija u sprezi sa vlašću SNS. Ovo se ne sme dozvoliti nikada.