Promocija Bitefa u Sloveniji: "2020" koja nas je promenila

M. A. K.

17. 06. 2020. u 19:20

DRAMA Slovenskog narodnog gledališča drugi put je ugostila konferenciju za štampu na kojoj se najavljuju prve informacije o međunarodnoj, beogradskoj pozorišnoj smotri: u Ljubljani je minulog ponedeljka predstavljen Bitef, kako je to prethodno bilo i 2017. godine. Između dve promocije u Sloveniji, festival koji će se sredinom septembra održati 54. put bio je predstavljen na isti način u Berlinu (2018) i Briselu (2019).

Промоција Битефа у Словенији: 2020 која нас је променила

Foto: Katja Kodba

Ovoga puta su Ljubljana i Drama SNG izabrane i da bi se uručile nagrade prošlogodišnjim laureatima Gran prija "Mira Trailović" i "Politikine nagrade", kao i nagrade publike, predstavi "Ali: strah jede dušu", u režiji Sebastijana Horvata i produkciji ovog teatra. Istovremeno, umetnički direktor i selektor Bitef festivala Ivan Medenica najavio je i dve predstave koje su u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg Bitefa i koje dolaze iz Slovenije - "2020" u režiji Ivice Buljana, prema tekstovima Juvala Noe Hararija, koja će biti svojevrsni prolog festivala, i "Pluća", u režiji reditelja Žige Divjaka, nastala na motivima dela savremenog engleskog pisca Dankana Mekmilana. Prema rečima Medenice, Buljanova "2020" je spektakularna ansambl predstava ubojitog naslova:

- Ona je i svojevrsna omaž (cinik bi rekao posmrtni) godini koja je temeljno potresla, ugrozila i izvesno, mada neznano u kom obliku i obimu, izmenila naše živote i svet, uključujući tu i pozorište - istakao je Medenica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri