DVA LICA PIROTSKOG ĆILIMA: Etnografski muzej i Milica Živadinović na zajedničkoj izložbi u KC Srbije u Parizu

M.A.K.

12. 04. 2024. u 19:42

IZLOŽBA "Dva lica", otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu, spojila je nasleđe pirotskih ćilima i radove naše poznate, savremene slikarke Milice Živadinović, inspirisane ovom jedinstvenom rukotovorinom.

ДВА ЛИЦА ПИРОТСКОГ ЋИЛИМА: Етнографски музеј и Милица Живадиновић на заједничкој изложби у КЦ Србије у Паризу

Foto Etnografski muzej

Postavka tako predstavlja odabrane predmete iz Kolekcije pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu, najznačajnije i najstarije zbirke u Srbiji, koju čine 173 ćilima, među kojima se lepotom posebno se ističu 24 batala- ćilima velikih dimenzija, kompleksne ornamentalne kompozicije i izuzetnih likovnih i tehničkih odlika.

Uz taj izbor stoje dela Živadinovićeve, autorke školovane u Francuskoj, koja je u ornamentici ćilima pronašla nepresušnu inspiraciju, kako za svoj likovni izraz i predmete primenjene umetnosti, tako i za dve izuzetne moniografije-"Ornamenti Srbije - Pirotski ćilim" i "Čarolija pirotskog ćilima".

Izložba, koja pariskoj publici pirotski ćilim predstavlja kao značajan segment kulturnog nasleđa Srbije i specifičan vizuelni nacionalni simbol, ali i njegovo bogatstvo boja, modernost formi i skrivenu simboliku, biće otvorena do 30. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA GLEDA I NE VERUJE: Rafael Nadal je ovo uradio u Španiji i ruski mediji su zbog toga počeli da krše zakon