REKONSTRUKCIJA NARODNOG MUZEJA U UŽICU: Od neolita do srpske prestonice titoizma

Никола Јанковић
Nikola Janković

12. 04. 2024. u 12:57

Grad Užice je raspisao tender za rekonstrukciju Narodnog muzeja u ovom gradu, procenjena vrednost posla je 32 miliona dinara bez PDV, a radovi podrazumevaju stvaranje nove stalne postavke „Užice kroz vreme“.

РЕКОНСТРУКЦИЈА НАРОДНОГ МУЗЕЈА У УЖИЦУ: Од неолита до српске престонице титоизма

N. Janković

To je kapitalni projekat koji se realizuje u okviru projekta „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“.

Narodni muzej je korisnik dve zgrade u ulici Dimitrija Tucovića čiji je vlasnik grad. Reprezentativne zgrade građene su uoči Drugog svetskog rata za Narodnu banku Kraljevine Jugoslavije, tokom rata i trajanja Užičke republike, bile su središte narodnooslobodilačkog pokreta i Vrhovnog štaba. Od 1979. godine su zaštićeno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Rešenje nove, stalne postavke, rađeno je prema savremenim standardima muzeologije po pitanju prezentacije i zaštite.

- Život ovog područja od neolita do danas biće prikazan kroz fotografije, tekst, muziku iz različitih perioda, ali i kroz govor, video zapise, prikazujući u različitim vremenima načine života i rada, učenja, zabave… - ističe se u programu „Prestonica kulture Srbije“ - Radovi podrazumevaju uređenje 387 kvadratnih metara prostora u kojima će se naći 1.000 muzejskih eksponata, sa multimedijalnim prikazima na 13 ekrana, animacijama, trodimenzionalnim prikazima… Predviđena je zamena stolarije, biće izgrađena suvenirnica, biletarnica, multifunkcionalna sala za radionice...

Grad Užice

Predmeti su birani iz četiri različite oblasti: arheologije, istorije, etnologije i istorije umetnosti i prepliću se u izložbenim celinama. Prikaz počinje od neolita, kroz bronzano doba, gvozdeno doba, antiku i srednji vek, a nadovezuju se istorija srednjovekovne srpske države, period Nemanjića, vladavina Nikole Altomanovića, period pod Otomanskim carstvom, ustanci za oslobođenje, razvoj Užica u 19. veku, industrijalizacija, obrađujući društvene, obrazovne, kulturne i političke prilike. Ovaj period dotiče se i razvoja esnafa, arhitekture tipične gradske i seoske kuće, mode. Zatim se prolazi kroz istoriju grada u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i međuratnim godinama, da bi se završila savremenom istorijom u vremenu kada se grad zvao Titovo Užice.

Rok za prijavu na tender je 9. maj, nakon čega će se znati datum završetka posla i otvaranja nove postavke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)