PRIČA O GLUMCU I GLUMI: Knjiga posvećena Borisu Isakoviću, dobitniku "Dobričinog prstena"

V.V.S.

25. 03. 2024. u 14:42

U IZDANjU Udruženja dramskih umetnika Srbije pojavila se knjiga "Boris Isaković - Priča o Glumcu i Glumi" - posvećena dramskom umetniku i pedagogu Borisu Isakoviću.

ПРИЧА О ГЛУМЦУ И ГЛУМИ: Књига посвећена Борису Исаковићу, добитнику Добричиног прстена

foto UDUS

Knjiga pripada serijalu posvećenom laureatima najprestižnije nagrade za životno delo "Dobričin prsten" koju dodeljuje ovo esnafsko udruženje, a u kojem su objavljene i knjige o Milanu Gutoviću, Hadži Petru Božoviću, Mirjani Karanović, Nebojši Glogovcu, Mileni Dravić, Jasni Đuričić, Predragu Mikiju Manojloviću, Vojislavu Brajoviću i drugim velikanima pozorišne umetnosti koji čine sam vrh domaćeg glumišta.

Glavni deo monografije zasnovan je na uzbudljivoj, iscrpnoj ličnoj i profesionalnoj ispovesti Borisa Isakovića u kojoj je poseban akcenat stavljen na njegovo glumačko sazrevanje i analizu fenomena glume, sagledane iz ugla bogatog teatarskog, filmskog i televizijskog glumačkog i pedagoškog iskustva ovog izuzetnog glumca. Osim popisa svih Isakovićevih uloga knjiga sadrži i tekstove Vide Ognjenović, Nebojše Dugalića, Egona Savina, Tomija Janežiča, Vojislava Brajovića, Svetozara Cvetkovića, Borisa Liješevića, Miloša Pušića, kao i osnovne podatke o nagradi koja nosi ime legendarnog glumca Dobrice Milutinovića.

Autor Aleksandar Milosavljević, teatrolog i publicista, objavio je više od desetak knjiga i monografija posvećenih pozorišnim stvaraocima i teatrima, između ostalog i knjige o Mariji Crnobori, Jasni Đurićić, Draganu Nikoliću (koautor), Ljuboslavu Majeri, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru "Bojan Stupica".

Objavljivanje dela finansijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama - Sektor za savremeno stvaralaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!