ZAŠTO SU NAM KRAVE POSTALE DALEKE: Omaž svetski priznatom umetniku Radovanu Kragulju (1935-2022) u beogradskoj Galeriji Vasić

M.Kralj

14. 03. 2024. u 20:28

DELA jednog od naših najpriznatijih umetnika u svetu, Radovana Kragulja (1935-2022), su ponovo pred beogradskom publikom, prvi put na jednoj samostalnoj izložbi, od kada nas je pre dve godine napustio.

ЗАШТО СУ НАМ КРАВЕ ПОСТАЛЕ ДАЛЕКЕ: Омаж  светски признатом уметнику Радовану Крагуљу (1935-2022) у београдској Галерији Васић

Foto V. Popović

Svojevrsni omaž priredila mu je beogradska Galeriji Vasić, a postavku čini 19 radova - slika (akril na platnu), objekata (drvo, karton, akril) kao i asamblaž (platno, tekstil, akril, pleksi), nastalih od 1987. do 2017. Većina radova je u vlasništvu umetnikove supruge Nene Kragulj, dok je nekoliko pozajmljeno iz privatnih kolekcija.

Izložba umetnika, koji je svoj stil opisao kao "konceptualni realizam", a čiji radovi se nalaze u nekim od globalno najpriznatijih institucija, poput Britanskog muzeja, Viktorija i Albert muzeja, MoMA u Njujorku, Muzeja moderne umetnosti grada Pariza, Nacionalnog muzeja i galerije u Kardifu, Nacionalne biblioteke u Parizu, Kongresne biblioteke u Vašingtonu, ali i u Narodnom muzeju i MSUB, trajaće do 6. aprila.

Foto V. Popović

 

U Galeriji Vasić prikazana su dela u kojima, kako kažu, Kragulj svoje ideje iznosi prevazilazeći konkretnu formu i fragmentujući dolazi do simboličnih, apstraktnih formi visokih estetskih vrednosti. I u ovim delima dominiraju za njega važne ideje povezane sa ekolologijom i odnosom čoveka i njegovog okruženja.

- U svom radu sam tražio da ispitam i oslikam otuđenje, odeljenost čoveka od prirode oličenu u čovekovom uništavanju pripitomljenih životinja - istako je svojevremeno umetnik. - Stoga sam odabrao simboličnu upotrebnu upotrebu krave. Njihovim uzgajanjem, isporučivanjem u potrošnju u potpuno neprepoznatljivom obliku izgubili smo podudarnost i srodnost koje su životinje i čovek ranije imali; u suštini, gubitak životno važne veze između svakodnevnog života i prirode. Opomena, ako hoćete, odnosa između čoveka, njegovog nadzora nad okruženjem i njegove zavisnosti od njega. Neprekidna udaljenost i izdvojenost čoveka od njegove prirode je prevashodni predmet koji istražujem u svom radu.

Kragulj je smatrao da živimo u društvu u kome je povezanost naših života sa temeljnim osnovama prirode raskinuta:

- U zbrinjavanju naših svakodnevnih života razvili smo društvo stvarajući i okružujući se patvorenom "neprirodnom" okolinom. Predstavljajući sa gledišta stila temu krave apstraktnim i konceptualnim izrazima, moje slike i multimedijalna ostvarenja predstavljaju "delo u razvoju". Oblici i vidovi mojih ranijih slika postali su značajno obeleženi elementima rada i geometrije; nepravilne asimetrične mrlje udružene sa polugeometrijskim oblicima mrlje koji podsećaju na oivičene raskomadane granice koje nas okružuju u fizičkom svetu. Nalazim da je ova veza naizmenično smenjujući "misaoni, ali stvaran" oblik.

Koncentrisana stvarnost

U KATALOGU, uz reprodukcije radova štampan je i tekst našeg značajnog pisca Davida Albaharija (1948-2023), u kome, između oslaog piše:

- Podseća to, naravno, na prljavi realizam Rejmonda Karvera; ista je to svedenost, ista usredsređenost koja odbacuje najveći deo stvarnosti da bi proizvela najuverljiviju moguću sliku stvarnosti. Otuda taj osećaj apsurda koji prožima i Kraguljev i Karverov realizam: ta koncentrisana stvarnost, izdvojena iz šireg konteksta, više ne liči na stvarnost, već se doima kao nešto izvan ovog sveta.

Rođen u okolini Prijedora, Kragulj je studirao na Likovnoj akademiji u Beogradu od 1953. do 1960. godine. Zahvaljujući stipendiji Britanskog saveta dve godine potom usavršavao se na Centralnoj školi za umetnost i veštine u Londonu, gde je imao i prvu samostalnu izložbu na Institutu za savremenu umetnost 1965. Predavao je u umetničkim školama u Engleskoj, Belgiji i Francuskoj, početkom sedamdesetih kupio je kuću na jednom imanju u blizini Bilt Velsa, i nastavio da gradi uspešnu međunarodnu karijeru živeći na relaciji Vels-Pariz, u kome je i umro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024