KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (4.): Lirska topografija duše

V. N.

11. 02. 2024. u 18:00

MORA se zaći duboko u psihologiju da se sagleda sudbina čoveka.

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (4.): Лирска топографија душе

Ilustracija Novosti

MILETA AĆIMOVIĆ IVKOV (Beograd)

1. "NAĆERTANIJE", Matija Bećković (Srpska književna zadruga)

2. "VIDI, VIDI", Slobodan Zubanović ("Arhipelag")
3. "TOBOGAN", Saša Radojčić (Kulturni centar Novog Sada)
4. "PSIHOLOGIJA GRAVITACIJE", Nenad Šaponja ("Prometej")
5. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja"

Foto privatna arhiva

Ove godine poezija! U savremenoj srpskoj književnosti poezija još drži vrednosni primat. Humorno-satirična i groteskna projekcija naše duhovno pustošene stvarnosti u Bećkovićevoj knjizi nalazi svoj primeran, sugestivan i uverljiv izraz. Ona predstavlja višeznačno poetsko-misaono, duhovito i i lucidno, slikovno i retorično preosmišljavanje našeg novovekovnog gordog posrtanja. Zubanović je pesnik koji se u ovoj knjizi jubileja okreće savremenosti, njenim vidljivim i slućenim prizorima, preispitujući vlastito stvaralačko-poetičko nasleđe i put. Radojčićev poetski govor potvrđuje meditativna iskustva ranijih knjiga i pokazuje sposobnost stvaranja novih smisaonih tonova i uvida na stare (večne) lirske teme. Šaponjine svedene i zagonetajuće pesme imaju cerebralnu oštrinu i snagu misaonog prodora u paradokse postojanja i stvaranja. Jović donosi osoben lirski glas u kome se egzistencijalna jeza meša sa duhovnim iuznošenjem i misaonim prodorima u vidljive i nevidljive stvarnosti naših života.

* * * * * * * * * *

SUNČICA DENIĆ (Vranje)

1. "KNjIŽEVNOST IZMEĐU POLITIKE I KULTURE: BRANIMIR ŠĆEPANOVIĆ I DANILO KIŠ", Vesna Trijić (Andrićev institut)

2. "MANDAT", Đorđe Sibinović ("Dosije")
3. "GIBANjE SENKE", Slađan Milošević (NB "Stefan Prvovenčani")
4. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović ("Laguna")
5. "PLAČEM U TAMI", Dragan Lakićević ("Partenon")

Foto privatna arhiva

Studija V. Trijić dovodi u vezu suprotne percepcije koje su često bivale ispred mnogih političkih i književnih argumenata. Individualnim postupcima i okolnostima razgrađivana je i udvajana pripovedna osnova i karakter naracije. "Istorija se ponavlja kao farsa", izdvaja se opšti stav Đ. Sibinovića, kao i njegovog junaka i sveta okolo, preko protagoniste oko koga je ispisana porodična mapa sa svim što formira biografiju pojedinca i sliku naroda. Knjiga S. Miloševića produžava pesnikovo evolutivno hodanje po rečima i smislovima, dajući osobenu simboliku objektima i bićima koje pesnik sreće ili čemu teži. Zbirka S. Radulovića dolazi kao sled uspinjanja ka Bogu, imajući na umu autorovo traganje za svetootačkim predanjem. U ovoj se knjizi ulazi u direktan dijalog sa Svetim Starcima. Lakićevićeva knjiga pesama svojevrsno je snoviđenje koje lebdi u potrazi za pesmom kao za životom. Emotivnim stanjem i stavom lirskog subjekta ona, pesma, ekstaza je i krik.

* * * * * * * * * *

MARIJA VASIĆ KONAČKI (Vršac)

1. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja")

2. "TAJNA VEZA - IZMEĐU PSIHOLOGIJE I KNjIŽEVNOSTI, Žarko Trebješanin (KOV)
3. "UNUTRAŠNjI RELjEFI", Sanja Savić Milosavljević ("Bedem")
4. "SNEVNI SNEVOMRAK", Dušan Stojković ("Litera")
5. "NAĆERTANIJE", Matija Bećković (SKZ)

Foto privatna arhiva

U slojevitim lirskim naborima izrazite duhovne čulnosti provlači se namera S. Jovića da poeziji vrati dostojanstvo, moralu stid i veru veri. Čovek i njegova sudbina se ne mogu sagledati ako se ne zađe duboko u psihologiju koja je osnova literature njenog stvaranja, recepcije - arhetipski, fenomenološki, kulturološki - pokazuje knjiga Ž. Trebješanina. Pesnička knjiga S. S. Milosavljević snažnih meditativnih slika koje su nekada duhovite ali i ironične; lucidne, ali i znakovne. Lirska topografija duše kojoj se suprotstavlja neumoljiva granitna zemlja gde se mora seme posejati. Autentično pesničko ostvarnje D. Stojkovića, najpre uzbudljiva jezička kosmogonija u kojoj nastaje intertekstualni književni kaleidoskop autorovog znanja, promišljanja, razumevanja sveta - te da se dalje vidi ako se kroz pesmu gleda. Knjiga M. Bećkovića je satirična projekcija naše savremenosti na podlozi istorijskog dokumenta. Snažna groteskna predstava opšteg vrednosnog i duhovnog posrnuća.

* * * * * * * * * *

MILAN ANĐELKOVIĆ (Beograd)

1. "NAĆERTANIJE", Matija Bećković, (SKZ)

2. "VIDI VIDI", Slobodan Zubanović, ("Arhipelag")
3. "U KOSTRETI", Slobodan Jović, ("Čigoja")
4. "KRITIČARSKA AKCIJA ZORANA MIŠIĆA", Milan Aleksić ("Albatros plus")
5. "LIČNI PRILOZI", Dragan Hamović, (NB "Stefan Prvovenčani")

Foto Privatna arhiva

B. Mihajlović Mihiz je, odavno već, u izuzetna pesnička znamenja uvrstio trenutak "kad se osmehnuo Matija", svrstavajući ga tako u red najznačajnijih stvaralaca koji su propevali na srpskome jeziku. Taj osmeh, umiven bogatstvom jezika, nepresušnom dosetljivošću i prepoznatljivim humorom, zasijao je i u najnovijoj njegovoj knjizi. U pesničkoj knjizi S. Zubanovića čitamo lirske odgovore na svakodnevicu i zapitanost pred iskustvom, a sve to kroz dijaloge i one prepoznatljive osobenosti njegove poetike. I sam naslov knjige S. Jovića sugeriše jednu izdvojenost u nesavremenosti, u kojoj prebivaju zaboravljena plemenitost i trenuci zastanaka pred malim pesničkim i misaonim fenomenima. Izuzetna studija M. Aleksića osvetljava mesto i ulogu jednog od najvećih književnih kritičara XX veka u književnoistorijskom i kulturnom kontekstu, dok "lični prilozi" D. Hamovića predstavljaju lep primer kulturne delatnosti na svim nivoima poziva i vraćaju veru u zadužbinarstvo duha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)