NOVA IZDANJA OSKARA DAVIČA I JUDITE ŠALGO: Kontrast izdavaštvo pokrenulo dve vredne biblioteke - Balkanon i Re:publika

V.C.S.

07. 02. 2024. u 12:50

NOVA biblioteka Kontrast izdavašta - Balkanon, zamišljena je kao edicija koja će objediniti "kanonska dela" književnosti Balkana. Dizajner korica je čuveni grafički dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro.

НОВА ИЗДАЊА ОСКАРА ДАВИЧА И ЈУДИТЕ ШАЛГО: Контраст издаваштво покренуло две вредне библиотеке - Балканон и Ре:публика

Foto: Kontrast iѕdavaštvo

Pored Balkanona, Kontrast pokreće i ediciju RE:publika, koja će okupljati naslove popularne u vreme objavljivanja, koji su u međuvremenu gotovo sasvim zaboravljeni.

Prvi objavljeni naslovi su: "Pesma" Oskara Daviča (Balkanon), "Isušena kaljuža" Janka Polića Kamova (Balkanon), "Put u Birobidžan" Judite Šalgo (Re:publika), "Sve zveri što su s tobom" Bobe Blagojevića (Re:publika) i "Gluvne čini" Aleksandra Ilića (Re:publika).

U sledećem krugu biće objavljeni "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže i "Kiklop" Ranka Marinkovića.

- Ponovnim objavljivanjem (re-public) zaboravljeni biseri književnosti naći će put do nove publike i postati vredni priče. Cilj nam je da ovim dvema bibliotekama raskinemo društvene diskontinuitete u našoj kulturi i da u narednih nekoliko godina na jednom mestu sakupimo sve relevantne književne tekstove nastale na Balkanu - kažu izdavači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024