SUKOB GENERACIJA: "Sećaš li se Doli Bel" - prvi film Emira Kusturice (FOTO)

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

24. 01. 2024. u 13:43

OVAJ film se često uzima kao početak nove bosanske škole filma, koja je predstavljala fantastičnu simbiozu italijanskog nadrealizma Federika Felinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju, a koja je završila filmovima Kuduz i Praznik u Sarajevu početkom devedesetih godina prošlog veka. Ostala je upamćena rečenica iz filma: „Svakoga dana, u svakom pogledu, sve više napreduje.”

СУКОБ ГЕНЕРАЦИЈА: Сећаш ли се Доли Бел - први филм Емира Кустурице (ФОТО)

FOTO: Arhiva novosti

Tekst iz TV Novosti vam prenosimo u celosti, kao i fotografije sa snimanja ovog kultnog ostvarenja koje je reditelja Emira Kusturicu lansiralo među najbolje reditelje sveta.

- Mladi sarajevski reditelj Emir Kusturica počeo je ovih dana snimanje filma pod radnim naslovom "Sećaš li se Doli Bel". Koproducenti su "Sutjeska film" i Televizija Sarajevo, scenario je napisao Abdulah Sidran, glavne uloge su poverene Slavku Štimcu, Miri Banjac i Slobodanu Aligrudiću, Pavlu Vuisiću, Ljiljani Blagojević i Nadi Pani, a u filmu će se prvi put pojaviti na velikom ekranu i Mahir Imamović i mali Ismet Delahmet, dvojica Sarajlija kojima se predviđa lepa filmska karijera.  

- Biće to priča o dečaku iz Sarajeva šezdesetih godina koji za jedno leto doživljava svoju prvu ljubav, smrt oca i naglo sazrevanje do kojeg dolazi zbog sukoba sa okolinom. Sve počinje od te velike ljubavi. Devojka koja ulazi naglo u njegov život, jedna je seljančica koju je neko sa sela doveo u Sarajevo da se snalazi u životu. Ona se zove isto kao striptizeta iz nekada slavnog filma "Evropa noću", a i njeni prvi koracu podsećaju na tu slavnu Doli Bel. Dečak, zaljubljen i zanesen tadašnjom modom prvih sarajevskih pop sastava iz šiz muzike, lako stupa u sukob sa ocem, starim komunistom, koji ne može baš uvek da shvati mladu generaciju koja je i te kako daleko od njegovog pogleda na život i njegovih recepata za to kako kako postati koristan član društva. Otac i sin zato često dolaze u verbalan sukob i to sve do onog trenutka dok jednog dana otac ne umre. To je druga promena u životu dečaka, promena koja će biti toliko snažna da će na njemu ostaviti tragove za ceo vek - objašnjaa sadržaj filma reditelj Kusturica.

FOTO: Arhiva novosti

 

Svi likovi u ovom filmu su veoma komplikovani, slojeviti i neobični. Nisu to likovi koji se mogu sresti svakodnevno u sarajevskoj čaršiji, to su ljudi odslikani onako kakvi su u svojim domovima, iza četiri zida, daleko od očiju i ušiju javnosti, komšiluka, sasvim drukčji od onog svog "izdanja" koje iz tih svojih sobičaka sa sarajevske periferije iznose na ulicu.

- Scenario je veoma složeno pisan, svaka uloga zahteva od glumca maksimum napora, reditelju preostaje da sve to ukomponuje u isto tako složenu filmsku priču. Ali, zahvaljujući naporima, koje čini svaki član ove ekipe i trudu koji ulažemo u realizaciju filma, verujem da će se već krajem ove godine pred bioskopskim gledaocima pojaviti film vredan njihove pažnje. Pogotovo što se radi o priči koju su mnogi od njih na periferijama svojih gradova doživljavali tih istih godina, na sličan način - kaže reditelj Kusturica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!