ZAPISI SA PREDUMIŠLJAJEM: Knjiga i izložba crteža, dvenika i predmeta iz zaostavštine Milutina Dedića

V.V.S.

26. 10. 2023. u 21:12

PREDSTAVLjANjE knjige "Zapisi s predumišljajem" Milutina Dedića (RTS i "Istina" - Izdavačka ustanova Eparhije dalmatinske) i otvaranje izložbe crteža, dnevnika i predmeta iz zaostavštine Milutina Dedića biće održano u utorak, 31. oktobra, u Galeriji RTS.

ЗАПИСИ СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ: Књига и изложба цртежа, двеника и предмета из заоставштине Милутина Дедића

foto Galerija RTS

- Prirodno je što je čovek sa imenom kralja koji je sagradio najviše srpskih srednjovekovnih hramova obišao najviše manastira i crkava. Prirodno je što je čovek koji je rođen na moru voleo putovanja, brodove i vetrove. Prirodno je što je čovek dobar kao hleb obišao, opisao i oslikao najviše vodenica. Prirodno je što je slikar, koji je uživao u životu bez predumišljaja, pisao "Zapise s predumišljajem". Nije, međutim, prirodno što takvog čoveka, nakon njegovog iznenadnog odlaska, nema u Aleji zaslužnih građana u Beogradu. Milutin Dedić je bio, u svakom pogledu, čast za Beograd i kompliment za srpsku kulturu - nadahnute su reči Radomana Kanjevca o svestranom umetniku.

Milutin i Arsen, ističe dalje Kanjevac, bili su dva jedinstva u suprotnosti:

- Koliko je Arsen bio disciplinovan, fokusiran, samozatajan, toliko je Milutin bio rapsodičan, raspričan, radoznao, renesansni polihistor sa kojim se moglo satima razgovarati o svemu što bi vam palo na pamet. U njegovom glasu bilo je neke patine koju možete čuti samo kod ljudi sa velikim iskustvom i osećajnosti koju imaju samo umetnici.

O ovom izuzetnom istoričaru umetnosti, slikaru i piscu (inače, dugogodišnjeNa saradniku "Večernjih novosti") na promociji će govoriti episkop dalmatinski Nikodim (Kosović), Radoman Kanjevac, glavni urednik Drugog programa Radio Beograda,Petar Arbutina, recenzent, prof. dr Slobodan Jović, enolog i Biljana Bošnjak Draganović, urednik RTS Izdavaštva.

Izložbu dela Milutina Dedića otvoriće dr Marija Pavlović, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS. Autor izložbe je Luka Dedić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)