DOBRI DUH OSAMDESETIH: Izložba Milovana Destila Markovića u Modernoj galeriji Beograd

M.A.K.

07. 10. 2023. u 11:24

OPUS slikara Milovana Destila Markovića, koji spaja Beograd sa Berlinom, ali i mnogim drugim delovima sveta, od sinoć je predstavljen u Modernoj galeriji Beograd.

ДОБРИ ДУХ ОСАМДЕСЕТИХ: Изложба Mилована Дестила Марковића у Модерној галерији Београд

Foto Moderna galerija

Reč je o delima koje je ovaj pionir nove slike u Srbiji i protagonista duha novog talasa, tokom bezmalo pet decenija izlagao u Galeriji SKC-a, ali i Bijenalu u Veneciji, Trijenalu u Indiji, u Salonu Muzeja savremene umetnosti...

Tokom mesec dana trajanja izložbe, do 7. novembra, pred publikom će se naći slike velikog formata, rađene u različitim tehnikama, a koje povezuje minimalizam, ali i upotreba crne(bitumen) boje i zlatnih listića. Ali, i to što su nastali tokom "zlatnih osamdesetih", na samom početku Markovićeve karijere.

- Tada u Galeriji SKC-a ostvaruje, kada je reč o tretmanu prostora slike, manifestnu izložbu "Fragmenti slike" - piše istoričarka umetnosti Danijela Purešević, u katalogu u kome je objavljen i tekst profesora Jerka Denegrija. - Sliku dekonstruiše, cepa, ambijentalizuje - njen prostor proširuje na celokupni volumen galerije, tretirajući ga kao sakralni prostor, kao hram.

Ranih osamdesetih Marković izučava i ikone i freske srpsko-vizantijskih srednjovekovnih spomenika, što će se značajno odraziti na njegovo poimanje umetnosti. Posle nastupa na izložbi Aperto `86 u sastavu Bijenala u Veneciji, odlazi u Nemačku, u Berlin gde do danas boravi i radi kao nezavisni umetnik.

Foto Moderna galerija

Marković u Veneciji

Dela ovog autora koji je osmislio i koncept transfigurativnog slikarstva i tekst portreta, izlagana su u nekim od najznačajnijih muzeja sveta, poput MoMA u Njujorku, Muzeja savremene umetnosti Kumamoto u Japanu, Muzeja moderne umetnosti u Stokholmu, Narodnog muzeja u Pragu, Savremenog umetničkog centra u Šangaju, Nacionalne galerije u Atini. Osvojio je nagradu 24. Oktobarskog salona, bio najmlađi dobitnik "Politikine" nagrade, kao i dobitnik stipendije Polok - Krasner Fondacije iz Njujorka.

Svetski dan umetnosti

MARKOVIĆ je 14. aprila 1981. proglasio Svetski dan umetnosti i postao prvi Spomenik umetnosti. Reč je performansu u ulici Maršala Tita, u okviru koga je osam časova stajao ispred SKC-a. Zajedno sa Vlastom Mikićem, naredne godine je osnovao umetničku grupu "Žestoki". Njih dvojica su bila i osnivači Kluba "Akademija" u podrumu Fakulteta likovnih umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima