BEMUS UZ BEREZOVSKOG I KENEDIJA: Program 55. Beogradskih muzičkih svečanosti

Marina Mirković

28. 09. 2023. u 17:06

U TRADICIONALNOM oktobarskom terminu, i ovogodišnje, 55. Beogradske muzičke svečanosti predstaviće zvezde klasične i savremene umetničke muzike, iz zemlje i inostranstva.

БЕМУС УЗ БЕРЕЗОВСКОГ И КЕНЕДИЈА: Програм 55. Београдских музичких свечаности

Warner Music

Festival koji će se odvijati od 8. do 22. oktobra, otvara gala koncert posvećen stotoj godišnjici rođenja operske dive Marije Kalas - u sali Narodnog pozorišta u Beogradu najlepše operske arije i duete interpretiraće grčki koloraturni sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.

Maestro Bojan Suđić, umetnički direktor Bemusa, kao vrhunce ovogodišnjeg programa izdvaja dva gostovanja (a tri koncerta) na Kolarcu: resital pijaniste Borisa Berezovskog uz grupu "Bluz doktors" 16. oktobra, i dva uzastopna nastupa slavnog violiniste Najdžela Kenedija koji se nakon pet godina ponovo druži sa beogradskom publikom, ovoga puta sa programom koji je u celosti posvećen koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha, 21. i 22. oktobra.

- Kenedija ćemo ovoga puta slušati na koncertu na kome će se predstaviti i kao dirigent, i to uz orkestar "Virtuozi", ansambl mladih virtuoza koje je sam Najdžel specijalno za ovu priliku, i verujem da je to više nego dovoljno za veličanstvenu završnicu Bemusa, od čijeg ustanovljenog koncepta ne odustajemo, baštinimo i negujemo najbolje iz prošlosti festivala uz istovremeni trud da svaki sledeći bude još bolji i raskošniji - ističe Suđić, koji će 11. oktobra na Kolarcu voditi Crnogorski simfonijski orkestar i violinistu Romana Simovića u izvođenju dela Šostakoviča, među njima i čuvene antiratne Lenjingradske simfonije.

Dirigovaće Suđić i na koncertu svojih ansambala, Simfonijskog orkestra i Hora RTS, ali i Hora Opere Narodnog pozorišta, koji će 14. oktobra na Kolarcu uz četverac vokalnih umetnika (sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag i bas Goran Jurić) izvesti remek-delo romantizma, Verdijev "Rekvijem".

Bojan Suđić, Foto Z. Jovanović

Bojan Suđić

Drugi koncert Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom dirigenta Premila Petrovića, 20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, takođe je posvećen romantičarskoj muzici, uz učešće violiniste Stanka Madića kao soliste u Bramsovom koncertu u De-duru.

Program 55. BEMUS-a dopunjuju koncerti kamerne, ali i izvorne muzike (19. oktobra u Etnografskom muzeju), kao i autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića 13. oktobra u Atrijumu Narodnog muzeja. Na istom mestu 15. oktobra nastupa kvartet "Rubikon" koji čine violinisti Robert Lakatoš i Marko Josifovski, violista Jožef Bisak i čelista Dragan Đorđević Suzuki, uz gostujućeg pijanistu Mihaila Horiju.

Zagrebački solisti pod umetničkim vođstvom violiniste Sretena Krstića sviraju 17. oktobra na Kolarcu, a trio vrsnih umetnika: flautista Ljubiša Jovanović, violista Dejan Mlađenović i pijanista Aleksandar Serdar nastupiće 18. oktobra u Crkvi sv. Ante Padovanskog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave