LAUREAT - LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ: U Kraljevu sutra počinje 32. Žički duhovni sabor "Preobraženje"

G. ĆIROVIĆ

15. 08. 2023. u 13:58

TRADICIONALNI, 32. po redu Žički duhovni sabor „Preobraženje 2023“, u organizaciji Narodne Biblioteke „Stefan Prvovenčani“, ovdašnjeg Narodnog muzeja i Književnog kluba, u Kraljevu će početi sutra i trajaće do 19. avgusta.

ЛАУРЕАТ - ЉУБИВОЈЕ РШУМОВИЋ: У Краљеву сутра почиње 32. Жички духовни сабор Преображење

G.Šljivić

“Žičku hrisovulju”, kao najviše saborsko priznanje, odlukom žirija, ove godine primiće pesnik Ljubivoje Ršumović „za poeziju sa kojom su uzrastali mnogi naraštaji našeg i detinjeg naroda“.

- Koliko čini čast „Žička hrisovulja“ ovogodišnjem dobitniku Ljubivoju Ršumoviću, toliko on, i naročito njegovo delo, čine čast Žičkom duhovnom saboru jer je u dečjoj poeziji domišljat, duhovit, vrcav, a u onoj drugoj, za odrasle, s pameću naroda i kraja iz kojeg je potekao. Tome podastirem kao dokaz njegov stih iz pesme „Zdravica narodu srpskom“ gde kaže „nije bogat ko ima volova, već ćeri i sinova“. Priznaćete da to deluje kao narodna izreka - naglašava Miloš Milišić, član žirija i jedan od osnivača Žičkog duhovnog sabora.

G.Šljivić

 

Prve saborske večri, uz svečano otvaranje u Narodnom muzeju, predviđeno je i predstavljanje izložbe „Jovan Dučić svom milom Trebinju - Tragom jedne vizije“ autorke Ivane Grujić iz Legata Muzeja Hercegovine u Trebinju, organizovane povodom 80 godina od smrti našeg velikog pesnika.

Osim toga, u ovoj ustanovi za vreme održavanja Sabora planiran je dvodnevni naučni simpozijum „Publicistika u razvoju društva i države“, dok će se ovogodišnji laureat lično kraljevačkoj publici predstaviti u četvrtak u NB „Stefan Prvovenčani“. O njegovom pesničkom delu govoriće pesnik za decu Branko Stevanović i dr Vladimir Dimitrijević, dobar poznavalac književnih prilika u nas.

G.Šljivić

 

Naučno-kritički skup na kojem će eminentni poznavaoci savremene srpske poezije izložiti svoje radove o Ršumovićem stvaralaštvu, takođe u biblioteci, održaće se 18. avgusta. Istog dana, u sklopu programa „Književnost i mladi“, sa kraljevačkim gimnazijalcima družiće se pesnici Milica Špadijer, Radoslav Milenković, Aleksandra Jovanović, Roland Orčik iz Mađarske i Tomas Calapatis iz Grčke.

G.Šljivić

 

A, na sam dan Preobraženja, 19. avgusta, uz prigodnu svečanost pod svodovima srednjovekovnog manastira Žiče, ovogodišnji laureat Ljubivoje Ršumović primiće iz ruku gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića najviše saborsko priznanje - “Žičku hrisovulju“ sa preobraženjskom ikonom.

PESNICI

NOĆ uoči Preobraženja, u okviru tradicionalnog pesničkog programa u dvorištu „Adžića kuće“ svoje stihove govoriće pesnici – Slađana Bažalac, Aleksandra Jovanović, Đorđe Kuburović, Radoslav Milenković, Miloje Radović, Živojin Rakočević i Milica Špadijer, a u sklopu programa „Versopolis“ Roland Orčik i Tomas Calapatis.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!