PREMINUO VILIJAM FRIDKIN: Odlazak režiserske zvezde

Marina Mirković

09. 08. 2023. u 14:45

JEDAN od stubova tzv. "Novog Holivuda" i najvećih režisera autorske ere američkog filma, Vilijam Fridkin, umro je u Los Anđelesu u ponedeljak, tri nedelje pred svoj 88. rođendan.

ПРЕМИНУО ВИЛИЈАМ ФРИДКИН: Одлазак режисерске звезде

AP/WB

Rođen u Čikagu 29. avgusta 1935. godine, debitovao je 1967. godine sa komedijom-mjuziklom "Gud Tajms" u kojem su glavne uloge igrali Soni i Šer.

Snimio je tokom narednih nekoliko godina štošta, između ostalog i "Momke iz benda" iz 1970. i još tri dugometražna filma. Međutim, ovaj veliki poštovalac francuskog autorskog filma obeležio je prekretničko doba u kinematografiji SAD postavši jedna od prvih istinskih režiserskih zvezda američkog filma - najpre sa svojom policijskom dramom "Francuska veza" iz 1971, za koju je dobio svog prvog i jedinog Oskara, za režiju.

Fridkin će verovatno, bar na prvu loptu, ipak ostati upamćen pre svega po "Isterivaču đavola" iz 1973, jednom od prvih blokbastera američkog filma. Režiser koji je već tad važio za jednog od najpopularnijih holivudskih filmadžija, poznat po sklonosti da se prilikom pravljenja filmova neustrašivo upušta u rizike, za film snimljen po romanu Vilijama Pitera Blatija ispočetka je dobio vrlo podeljene reakcije kritičara. No publika nije hajala za ocene, ni za opasnost od padanja u nesvest tokom projekcije, već je čekala u beskrajnim redovima ispred bioskopa ne bi li ga pogledala. Rizik se višestruko isplatio - Fridkin je pokazao da horor može biti vrlo komercijalan i provokativan, "Isterivač đavola" nominovan je za Oskara za najbolji film i ostvario ogroman kulturni uticaj vidljiv do danas, a u međuvremenu je dobio i niz mahom inferiornih nastavaka.

Vrhunski triler "Sorcerer" iz 1977. među filmofilima se "vodi" kao treće remek-delo koje je Fridkin stvorio tokom sedamdesetih. Ne samo da tu nije stao niti usporio, već je u osamdesete godine 20. veka zakoračio snimivši "Gluvarenje", nešto kasnije takođe kultni film "Živeti i umreti u L.A.", a nastavio je da drži čas sve do prošle dekade - sve vreme odišući posebnom energijom i šarmom praćenim vrlo mladalačkim izgledom. Nikada nije stigao da izgleda kao čovek u kasnim osamdesetim - ali svakako je uspeo da za sobom ostavi opus čiji je kvalitet i raznovrsnost teško nadmašiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)