URUČENO KNJIŽEVNO PRIZNANJE "MOMA DIMIĆ": Nagrađena "Banja" Jovice Aćina

M. N. M.

13. 07. 2023. u 14:11

NA TRADICIONALNOJ manifestaciji Dani Milovana Vidakovića, održanoj u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Nemenikuću, u sredu 12. jula svečano je uručena književna nagrada "Moma Dimić" za 2023. godinu, piscu Jovici Aćinu za knjigu pripovedaka "Banja".

УРУЧЕНО КЊИЖЕВНО ПРИЗНАЊЕ МОМА ДИМИЋ:  Награђена Бања Јовице Аћина

Novosti/ P. Mitić

Pisac dr Mihajlo Pantić saopštio je odluku žirija, u čijem se obrazloženju navodi da su nagrađene pripovetke "napisane na način naročitog pripovedanja znanja koje se ukršta sa nesvakidašnjom maštovitošću, spremnom da u narativnom činu predstavi realni svet, ali i da prekorači njegove granice", i dodaje:

- Aćin je pripovedač koji zahvaljujući svom jezičkom i oblikovnom umeću uspeva da, što upotrebom dokumentarnih detalja i istorijskih činjenica, što igrivošću i njemu svojstvenim fantastičkim interpolacijama, stvara dela kojima se potvrđuje da je kultura, uzeta u najširem smislu te reči, podjednako i nacionalna i svetska, u našem dobu podloga gotovo svakog uspešnog književnog dela.

Ova književna nagrada dodeljuje se bijenalno za prozno delo, bez obzira na žanr, koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama.

Žiri za dodelu Nagrade "Moma Dimić" radio je u sastavu: Jasmina Ninkov (predsednik), Sanja Milić, Slađana Ilić, Živka Maričić i Mihajlo Pantić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona